Prirodom protiv opake bolesti

Pet vitamina koji najbolje štite od raka

Najbolji način da sprečite kancej je da usvojite zdravji stil života, a ad u ishranu unesete što više šargarepe, slatkog krompira, ribe i kupusa
Nutricija 09.10.2013. - 11:54h Autor: magazin.net.hr
Foto: Shutterstock

Razmislite da li unosite dovoljno namirnica koje sadrže pet najboljih vitamina za borbu protiv raka.

 

Beta karoten

 

Ova preteča vitamina A se nalazi u narandžama i povrću kao što su šargarepa, slatki krompir, spanać, kelj i drugo lisnato zeleno povrće. Neverovatno je hranljiv, a istraživanja su pokazala da je odličan za zaštitu od toksina koji su povezani s rakom pluća.

 

Drugo istraživanje je pokazalo da su bivši pušači koji su dnevno jeli zeleno i žuto povrće bogato beta karotenom smanjili rizik od raka želuca i raka pluća.

 

Vitamin B6

 

Ovaj B vitamin je neophodan za održavanje zdravog imunog sistema i pomaže u zaštiti disajnih puteva od nfekcija. U studijama se pokazao kao zaštita od raka grlića maternice. Vitamin B6 prvenstveno se nalazi u šargarepi, jabukama, bananama, lisnatom zelenom povrću i slatkom krompiru.

 

 

Vitamin C

 

Vitamina C se pokazao veliki potencijal u borbi protiv raka, kako u prevenciji bolesti tako i u lečenju. Imajte na umu da najbolje delujuje kao mera prevencije, odnosno da vitamin C unosite redovno putem ishrane.

 

Folna kiselina

 

Folna kiselina ili vitamin B9 pomaže u zaštiti protiv raka maternice pa je nužan za pravilno formiranje DNK i RNK. Nalazi se u repi, kupusu, tamnozelenom lisnatom povrću, jajima i većini vrsta riba.

 

Vitamin E

 

Osim što štiti od raka debelog creva, vitamin E deluje kao snažan antioksidans koji smanjuje oštećenja uzrokovana ozonom i zagađivačima ćelija. Obilnije se nalazi u jajima, pšeničnim klicama, džigerici, nerafiniranim biljnim uljima i u tamno zelenom povrću.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...