Što češće ga jedite

Svaki dan pogrickajte jedan štapić celera: Olakšajte telu, podmladite organizam!

Tip ekstrakta etanola koji se nalazi u celeru ima moć da spreči formiranje čira u želucu ili crevima
Nutricija
21:04h Autor:
Foto: Thinkstock

Celer spada u najpotcenjenije namirnice na svetu. Mnogi ljudi pretpostavljaju da hrskava zelena stabljika puna vode ne sadrži nikakve hranljive materije, ali u pitanju je čista zabluda!

 

Baš naprotiv, celer je prepun nutrijenata, vitamina, antioksidanata i svih dobrih materija koje su telu neophodne da bi bilo zdravo.

 

Konzumiranjem što više celera postići ćete dosta pozitivnih promena - na primer, studije su pokazale da grickanje ovog povrća svakog dana čuva i jača vid, osvežava lice i podmlađuje!

 

Evo još nekoliko najvažnijih benefita koje može da nam pruži celer:

 

Odličan protiv upala
Zbog toga što sadrži određeni tip polisaharida bez skroba, celer ima jako antiupalno svojstvo. Sadrži i antioksidante koji se bore protiv posledica štetnih slobodnih radikala, a koji su takođe među glavnm uzročnicima zapaljenja i hroničnih bolesti, poput artritisa, a čak i raka, piše Simplecapacity.com. Oni koji pate od ulcerativnog kolitisa, Kronove bolesti i drugih problema sa upalama sistema za varenje imaju veliki razlog da jedu celer - naučno je dokazano da antioksidanti vrlo uspešno leče ova stanja.

 

Bol u zglobovima i kostima će nestati kad izbacite ovih 7 namirnica: Lečite se iznutra!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Štiti i obnavlja ćelije
Celer sadrži na desetine različitih vrsta antioksidanata, uključujući flavanoide, vitamin K i lunularin (organsko jedinjenje od 14 atoma ugljenika). Sva tri pomažu da se na prirodan način ukloni okidativni stres i pomažu telu da neutrališe štetu koju su slobodni radikali napravili u ćelijama, krvnim sudovima i organima.

 

Reguliše telesnu temperaturu
Visok sadržaj vode, po kojem je ovo povrće poznato, predstavlja prirodan izvor elektrolita, pa pomaže da se temperatura tela reguliše kroz hidrataciju i rashlađivanje tela tokom letnjih dana.

 

Sprečava pojavu čireva
Tip ekstrakta etanola koji se nalazi u celeru ima moć da spreči formiranje čira u želucu ili crevima, kao i da sačuva i spreči oštećenja digestivnog sistema. Studije su pokazale da celer pojačava količinu sluzi koja oblaže želudac, što predstavlja ključni korak u sprečavanju formiranja čira.

 

Šta sve može šoljica graška: Štiti od teških bolesti, reguliše šećer i krvni pritisak!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sprečava urinarne infekcije
Celer stimuliše proizvodnju urina, što pomaže smanjivanju nivoa mokraćne kiseline. To je odlična pomoć u prevenciji urinarnih i bakterijskih infekcija u reproduktivnom i sistemu za varenje.

 

Pomaže mršavljenju
Sa svega 10 kalorija po štapiću, celer spada u veoma niskokalorično povrće. Pun je vitamina i nutrijenata ključnih za regulisanje metabolizma i osećaj sitosti, pa ako ste na dijeti ili imate problema sa napadima gladi, umesto grickalica i sendviča pogrickajte stabljiku celera.

 

Pored svega ovoga, naučnici su dokazali da celer pomaže u smanjenju nivoa holesterola, sprečava visok krvni pritisak i nagomilavanje masnoća u jetri. Može da vam pomogne i da se zaštitite od nekoliko vrsta raka, ali ova oblast mora dodatno da se prouči.

 

Čisti koronarne arterije i začepljene vene, spašava jetru: Najmoćniji napitak ikada! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs