Zalogaji koji skidaju godine

Čudesne namirnice koje podmlađuju!

Poslužite se avokadom, orasima, sojom ili đumbirom, jer su ovo neke od moćnih injekcija, koje vam prirodnim putem vraćaju mladost
Fitnes & Nutricija
10:06h Autor:
Čudesne namirnice koje podmlađuju!
Foto: Shutterstock

Ono što jedete može vam skinuti godine, zato izaberite svoju idealnu hranu, zahvaljujući kojoj ćete izgledati mlađe. Na vašem meniju bi trebalo da se nađu sledeće namirnice.

Avokado

se inače jede kao povrće, bogat je zdravim monozasićenim masnoćama koje regulišu holesterol. Ova namirnica, takođe, je izvrstan izvor vitamina E, koji može da uspori starenje kože. Avokado je i dobar izvor kalijuma koji sprečava zadržavanje vode i važan je za zdravlje srca.

Tamne bobice kao što su crna ribizla, borovnica ili crno grožđe bogate su fitonutrijentima, flavonoidima, snažnim antioksidansima koji štite ćeliju od oštećenja i na taj način sprečavaju starenje.

Kupusnjače

kao brokoli, prokelj, kelj, kupus ili raštan pripadaju vrsti povrća koja izbacuje toksine iz organizma. Takođe, ove namirnice imaju važno antikancerogeno dejstvo. Dnevna preporuka je 115 grama jedne vrste ili kombinacije ovog povrća. Najbolje je jesti sirovo povrće ili kratko kuvano na pari na laganoj vatri.

Beli luk bi trebalo jesti svaki dan, i to barem jedan njegov čen, sirov ili kuvan. Ima jak preventivni učinak na bolesti srca, kao i antikancerogena svojstva.

Đumbir je aromatičan koren koji snažno utiče na cirkulaciju i poboljšava probavu. On je i snažan analgetik.

Orasi, posebno brazilski oraščići, bogati su mineralima i odličan su međuobrok. Preporučljivo je dodavati ih salatama i desertima. U svom sastavu imaju dobre masnoće. Sprečavaju bolesti srca i osnažuju imuni sistem.

Soja

, kao izvor fitoestrogena, pomaže u menopauzi i olakšava njene simptome. Sprečava Alchajmerovu bolest i osteoporozu.

Integralna testenina i pirinač sadrže celovite ugljene hidrate. Bogati su vlaknima i gvožđem, a dobar su izvor svih vitamina grupe B.

Lubenica je bogata vitaminima A, C i E a snažan je izvor minerala poput cinka i selena. Ovo letnje voće prepuno je antioksidanata, koji sprečavaju oštećenje ćelija i usporavaju starenje.

Voda ispira ljudski organizam, detoksikuje ga i sprečava štetno delovanje toksina na ćelije našeg tela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs