Uništavaju vam zube

Ove namirnice zubari u životu ne bi okusili: Ostaćete zapanjeni!

Ubeđeni ste da je flaširana voda bolje od česmovače? Vaši zubi kažu suprotno
Fitnes & Nutricija
17:14h Autor:
Ove namirnice zubari u životu ne bi okusili: Ostaćete zapanjeni!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Zdravi zubi su osnovni preduslov za lep osmeh, ali i za sprečavanje mnogih bolesti - da li ste znali da pokvareni zubi mogu da vam izazovu, na primer, bolest bubrega? Da ne spominjemo glavobolje i loš zadah.

Da bi vaši zubi bili blistavi i zdravi, neophodna je dobra higijena, koja uključuje obavezno pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem, kao i zdrave desni.

Ali, na zdravlje zuba i te kako utiče i ishrana!

Poznato je da kafa i cigarete negativno utiču na izgled zuba, a da li znate koje namirnice stomatolozi nikada ne bi pojeli, jer nesvesno njima uništavamo zube? Ostaćete zapanjeni!

JabukeImate problema sa slabim zubima? Izbacite sve krckavo i tvrdo voće i povrće, jer će ih ono učiniti dodatno osetljivim. Najveći rizik su jabuke i sveža šargarepa. Ovo ne znači da ne treba nikad da ih jedete - iseckajte ih na sitne komadiće i slobodno uživajte u njima.

Ovih 12 stvari zubar zna o vama čim otvorite usta: Nikakva kamuflaža ne pomaže!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tvrde bomboneSisanje slatke bombone čini se naivno, ali zapravo ste zube na ovaj način pretrpali tvrdim šećerima, i to na duže vreme, bez obzira što ste možda odmah posle bombone oprali zube, piše Prevention.

LedStomatolozi na grickanje leda glasno kažu Ne!

Kukuruz na klipuNišta lepše od vrućeg kuvanog kukuruza tokom leta! Ipak, zubari ovo nikad ne bi jeli, jer ovako se izlažete riziku za ispadanje plombi ili čak zuba koji su već slabi ili oštećeni. Jednostavno, skinite zrna sa klipa i uživajte.

Sos od paradajzaZubna gleđ je posebno osetljiva na tamne boje, a u ovo spada i crveni paradajz sos koji nam je svima omiljen prilog uz pastu. Gleđ lako upija crvenu boju, nakon čega nastaju fleke na zubima, a kiselina iz paradajz sosa oslabljuje kvalitet zuba.

Za 9 nedelja mogu da vam izrastu novi zubi: Slavni zubar šokirao otkrićem!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Belo vinoKiselina iz belog vina lepi se za gleđ i čini je podložnom upijanju fleka od sve hrane koju kasnije budete pojeli.

Flaširana vodaUbeđeni ste da je flaširana voda bolje od česmovače? Vaši zubi kažu suprotno! Problem nastaje u procesu prečišćavanja, kada se vodi dodaje kiselina, što može da izazove karijes.

Bombone za osvežavanje dahaMožda imate divan osećaj svežine nakon ovih bombona, ali zubima ovo izgleda kao da ste u njih utrljavali šećer. Ako već ne možete bez njih, odaberite one bez šećera ili bombone zaslađene ksilitolom, koji se pokazao kao odličan borac protiv kvarenja zuba.

KarameleDelovi lepljivih bombona ostaju zaglavljeni između zuba i desni, dozvoljavajući naslagama da se dodatno talože. Stomatolozi kažu da nije čudno ako se desi da vam karamela iščupa zub, i upravo zbog toga oni beže od njih kao đavo od krsta.

Doktori savetuju: Ove masne namirnice treba redovno jesti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

ČipsČini se da je lagan poput vazduha, ali zapravo tekstura čipsa (hrskavost na početku i mekoća nakon što se otopi u ustima) čini da se on zadržava u ustima nakon žvakanja i gutanja. Kada parče čipsa upadne između dva zuba, bakterije koje proizvode kiselinu napadaju gleđ, a vaši zubi postaju skloniji kvarenju.

LimunadaToliko o super piću za mršavljenje i osvežavanje! Citrusna kiselina iz limuna oslabljuje zubnu gleđ, a ukoliko još i zasladite limunadu šećerom, teško ćete izbeći karijes.

KokiceOmiljena grickalica uz film je dupla nevolja - kao i čips, zadržava se između zuba, a uz to i podstiču razvod bakterija. Najgore od svega su zrna kukuruza koja se nisu potpuno iskokala - ona mogu da vam polome zube.

Najgora hrana u Srbiji: Ove namirnice obiđite u širokom luku!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Suvo voćeKada ne bi bile pakovane sa dodatkom šećera i nerastvorljivim vlaknima celuloze, sve bi bilo u redu.

SirćeOvde nije potrebno mnogo objašnjavati - đavolski kiseo ukus sve govori.

KariBilo koja namirnica sa jakom bojom može da izazove promenu boje na zubima. Isto je sa karijem, koji će vremenom učiniti da vam zubi postanu žuti.

Crni čajSvakako bolja opcija od kafe, ali vrlo ozloglašen zbog štetnog dejstva na zube. Tanini iz ovog čaja ostavljaju tamne mrlje na zubima i oštećuju gleđ.

Kandirano voćeSveže voće je već dovoljno slatko, a kandirano sadrži pravu gomilu dodatnog šećera. Najgora kombinacija su citrusi u teškom, slatkom sirupu - ne zna se šta će vam više oštetiti zube, kiselina ili šećer.

6 namirnica koje nutricionisti nikad ne bi pojeli: Osim što goje, mogu biti i kancerogene!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs