Ne smete da preterujete

Zašto ne treba da pijete 2 litre vode dnevno: Doktor upozorava na opasan kontraefekat!

Stručni magazin je pre devet godina objavio spisak popularnih mitova o zdravlju, a zabluda o 8 čaša vode zauzela je prvo mesto
Nutricija 23.10.2016. - 17:01h Autor: uspesnazena.com
Foto: Profimedia

Postoji mišljenje da za dobro zdravlje treba piti 2,5 litre čiste vode dnevno, plus - minus pola litre, u zavisnosti od težine i fizičkih aktivnosti. Svi mediji jednoglasno tvrde, da je piti manje vode štetno, treba je piti čak i kad niste žedni.

 

Ipak, profesor pedijatrije Aron E. Kerol smatra da nema potvrđenih naučnih dokaza o tome.

 

On kaže da te preporuke deluju zato što provociraju strah - ako organizam ne dobija dovoljno vode, počinju ozbiljni zdravstveni problemi.

 

Međutim, medicinski časopis BMJ je pre devet godina objavio spisak popularnih mitova o zdravlju, u koje svi veruju. Mit o 8 čaša vode zauzeo je prvo mesto!

 

Tekst se naširoko raširio po internetu, bio je i publikovan u popularnim časopisima. Kroz par godina, izasla je i knjiga na tu temu. Efekat - nula. Ljudi i dalje nastavljaju da brinu.

 

Preporuke 2,5 litre vode dnevno su tačne, otprilike toliko nam je vode i potrebno. Ali, veći deo te vode nalazi se u hrani, voću, povrću, čaju i kafi.

 

Večeras ga spremite, pojedite ujutro: Prži salo, ubija bolesti, vraća lepotu! (RECEPT)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako retko imate želju za vodom, Kerol savetuje da ne brinete da nešto nije u redu sa vama, jer će vam organizam dati signal mnogo ranije pre dehidracije i dodaje da valjanih dokaza o tome da što više vode pijemo, time će biti naša koža čistija i bubrezi zdraviji, nema. Za bubrege je višak vode čak štetan, jer može da ih preoptereti.

 

Još gore, prekomerni unos vode u organizam može da izazove insomniju, pogotovo ako popijete dve do tri čaše vode pred spavanje.

 

Da stvar nije tako bezazlena, govori i činjenica da vas previše vode u organizmu dovodi u životnu opasnost. Ovo potvrđuje slučaj četrdesetogodišnje žene koja je bila na režimu ishrane, pa je pila četiri litra vode dnevno sa kraćim razmacima i koja je preminula od intoksikacije vodom.

 

Piti dosta vode treba samo tada kad naše telo, iz bilo kojeg razloga, gubi vodu: za vreme bolesti, prilikom preteranog znojenja ili kod povećanog fizičkog napora.

 

"Osećate da ste žedni? Pijte. Ali, na 8 "obaveznih" čaša vode ne morate ni da mislite", zaključuje Kerol.

 

Kad ih podgrejete, postaju kancerogene: Čuvajte se ove 3 namirnice!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...