Ko može da ga pojede, nema za šta da brine

Kralj voća nema šta ne leči: Zbog njega su Azijati tako zdravi!

Može da se jede svež ili da se skuva. Veliko seme nalazi se u srcu ploda i jestivo je, ali samo kuvano ili pečeno, dok je kora prekrivena bodljama
Fitnes & Nutricija
10:48h Autor:
Kralj voća nema šta ne leči: Zbog njega su Azijati tako zdravi!
Foto: Profimedia

Obožavana voćka u zemljama na jugoistoku Azije zove se durian. Ima odvratan ukus, još gori miris, ali ima "ono nešto" zbog čega ga zovu kralj voća.

Njegove nutritivne vrednosti ima malo koje voćena planeti. Plod ove biljke neverovatno je hranljiv u odnosu na većinu drugog voća koje raste širom sveta. Raste u tropskim delovima i uglavnom se može naći u Indoneziji, Tajlandu i Maleziji. Ima drugačiji ukus u odnosu na bilo koje drugo tropsko voće koje poznajemo. Ako ćemo da preciziramo kakvog je ukusa - beli luk, karamel, sir i badem, ali sve zajedno!

Već iz toga može da se zaključi da mu je ukus veoma specifičan, tako da ovu voćku ljudi koji su je probali ili obožavaju ili preziru, ravnodušnih nema!

Durian može da se jede svež ili da se skuva. Veliko seme nalazi se u srcu ploda i jestivo je, ali samo kuvano ili pečeno. Kora duriana prekrivena je bodljama. Kada je u pitanju njegov miris, ni tu priroda ovom voću nije bila naročito naklonjena. Oni koji su probali durian sigurno su već po sečenju osetili jak miris. Takođe, i ovde su kao i kod ukusa, mišljenja podeljena.

Snižava pritisak, prži masne naslage: Čudo od napitka! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nekima je miris duriana prihvatljiv, dok ga velika većinaopisuju krajnje ružno, mirisom koji podseća na zajednički vonj crnog luka, kanalizacije i sumpora. Stoga, ni miris ni ukus duriana nije preporučljiv za ljude osetljivijeg želuca koji nikad nisu pokušali da eksperimentišu sa hranom neuobičajene arome.

O popularnosti ove voćke u zemljama jugoistočne Azije dovoljni su i primeri proizvoda od duriana. Dok u Singapuru ima status nacionalnog voća, u Maleziji se od njega prave palačinke i makarone, na Filipinima bombone i sladoled, a mus torta i krem kolači na Brunejima. U Indoneziji, ljudi vole pečeni durian u testu od celog zrna pšenice, dok su Vijetnamci otišli korak dalje u odnosu na sve ostale, oni prave kondome sa ukusom duriana!

Nutritivne vrednosti ove biljke prostosu fenomenalne. Durian prosečne veličine ima oko 26 grama masti, 132 grama ugljenih hidrata, 9 grama vlakana i 4 grama proteina. Osim ovoga, on je bogat vitaminom B (B1, B2, B3 i B6), vitaminom C, manganom i kalijumom. U njemu se u tragovima nalazi bakar, folna kiselina i magnezijum. Ovo voće ima značajne količine snažnih antioksidanata kao što su antocijanini, karotenoidi, polifenoli i flavonoidi.

Dečak (5) preživeo teško trovanje ovom biljkom: Bukvalno je svi imamo u kući!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U tradicionalnoj medicini, durian se koristi kao prirodni lek za bolesti kao što su povišena temperatura i razna kožna oboljenja. Međutim,njegova lekovita svojstva tek treba da budu istražena.

Kao i svako drugo voće na planeti, ovo voće može da se koristi kao prevencija za smanjenje rizika od raka, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata. Durian inhibira razvoj ćelija raka svojom sposobnošću za neutralisanje slobodnih radikala u ljudskom telu.

Takođe, smatra se značajnim u prevenciji srčanih bolesti jer može da smanji nivo holesterola. Kako je izrazito bogat vitaminom C, durian je odličan prirodni lek za prevenciju moždanog udara, jer ima moć da smanji rizik od očvršćavanja arterija. Njegov nizak glikemijski indeks pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi. Osim svih ovih blagodeti kralja voća, za durian se tvrdi da ima i izrazito afrodizijačko dejstvo.

Godišnje ubije 600.000 ljudi: Nauka raskrinkala prevaru, hrane nas otrovom za srce!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs