Orah jača plodnost i imunitet

Šaka oraha ne može da ugrozi stas, a značajno snižava nivo holesterola, štiti od kardiovaskularnih bolesti i smatra se jakim afrodizijakom
Nutricija
20:48h
Foto: Thinkstock

Koštunjavo voće mnogi izbegavaju jer obiluje kalorijama, a veoma je zdravo i vrlo je važno da se redovno konzumira u ishrani. To se posebno odnosi na orah, koji sadrži proteine, ugljene hidrate, nezasićene masne kiseline i bogat je mineralima, pre svega selenom, bakrom, cinkom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, manganom, hlorom, vitaminima A, C, E i B (naročito folnom kiselinom).

 

Ako se svakodnevno pojede šaka oraha, to ne može da ugrozi stas, a značajno snižava nivo holesterola i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Folna kiselina u ovom voću sprečava taloženje masti u organizmu, dok esencijalne masne kiseline čine krvne sudove elastičnijim. Mineral selen koji je prisutan u morskim plodovima, veoma je jak antioksidans, podiže imunitet i doprinosi boljem raspoloženju.

 

Orah sadrži i melatonin, supstancu koja opušta organizam. Stare civilizacije su ga smatrale jakim afrodizijakom i preporučivali su ga i muškarcima i ženama da pojačaju plodnost.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...