Isprobajte i vi

Superzdrava zrna za skidanje sala: Asteci ih smatrali hranom bogova! (RECEPT)

Koliko je ova namirnica vredna i hranljiva najbolje ilustruje to što sadrži šest puta više kalcijuma nego punomasno mleko, tri puta više gvožđa nego spanać, čak 15 puta više magnezijuma nego brokoli i 20 odsto više vlakana nego semenke lana
Fitnes & Nutricija
18:02h Autor:
Superzdrava zrna za skidanje sala: Asteci ih smatrali hranom bogova! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Izuzetno bogate hranljivim sastojcima, čia semenke (Salvia hispanica) s razlogom su uvrštene na listu supernamirnica i u poslednjih nekoliko godina postale su popularne širom sveta. Potiče iz Meksika i Gvatemale, ne spada u žitarice, ali se priprema i konzumira na sličan način. Kao temeljna hrana prvi put se spominje kod Asteka koji su ga koristili i u medicinske svrhe, ali i u religijskim obredima, kao "hranu za bogove".

Idealno za mršavljenje

Ova bezglutenska namirnica, sa zavidnim količinama kalcijuma i omega-3 masti, ujedno je i savršeni antioksidans i odličan izvor vlakana i energije. Zbog ovih svojstava preporučuje se deci, sportistima, ali i u dijetama.

Za očuvanje dobrog zdravlja i dugovečnost nutricionisti preporučuju dozu od najviše dve kašike semenki dnevno. Ova količina podmiruje dnevne potrebe za vlaknima, kalcijumom, omega-3 i omega-5 masnim kiselinama koje su u ovim sićušnim zrnima u savršenoj razmeri, nabraja Greatist. Semenke sadrže i gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bor i bakar, kao i vitamine B kompleksa.

Nikako da smršate? Ovi trikovi varaju glad i skidaju kilograme!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bolje i od moćnog lana

Koliko je ova namirnica vredna i hranljiva najbolje ilustruje to što sadrži šest puta više kalcijuma nego punomasno mleko, tri puta više gvožđa nego spanać, čak 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20 odsto više vlakana nego semenke lana…

Ova supernamirnica hidrira organizam, olakšava probavu i uravnotežuje elektrolite. Istovremeno, ubrzava razgradnju masti, a u mršavljenju pomaže i to što dugo pruža osećaj sitosti. Zbog obilja blagotvornih efekata, nutricionisti je pogotovo preporučuju osobama koje se osećaju slabo i bez energije.

Čia semenke mogu da se koriste sirove, kuvane i pečene, cele i mlevene, kao dodatak jelima, zdravim poslasticama i šejkovima. Bogate proteinima, mogu da posluže i kao zamena za jaja, a sjajne su i u bezglutenskim receptima.

2 kg manje za 7 dana: Napitak koji uništava salo na stomaku! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I deca će ih obožavati

Za brzi puding u kome će uživati i deca potrebno je: 2 šoljice kokosovog, pirinčanog, sojinog ili bademovog mleka (po vašem izboru), pola šoljice čia semenki, 2 do 3 kašičice kakaoa, malo smeđeg šećera (po želji).

Čia puding od šumskog voća

Sastojke izmiksajte u blenderu, a zatim ih, ne duže od 10 minuta, ostavite u frižideru da se stegnu. Po želji dodajte voće, vanilu, cimet… Vrlo ukusna zdrava poslastica može da se pripremi i tako da se čia semenke potope u kokosovo mleko i u blenderu izmiksaju sa šakom badema.

Čia semenke mogu da se dodaju i običnim jelima – samo ih pospite po salati, dezertu… a mogu da se jedu i samostalno kao međuobrok koji će smanjiti prejedanje. Važno je samo da ga potopite 15 minuta u vodu pa će narasti i 10 puta veće. Što je seme veće, pre će da utoli glad.

Zeleni sok čuvenog doktora Oza: Eliksir za preporod svakog organa! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs