Bez jo-jo efekta

Bikini dijeta: Skinite višak sala sa stomaka, kukova i zadnjice!

Kako biste postigli savršen izgled i bez razmišljanja uskočili u svoj omiljeni kupaći kostim, potrebna je promena životnih navika koje se tiču ishrane i kretanja, odnosno vežbanja
Fitnes & Nutricija
17:16h Autor:
Bikini dijeta: Skinite višak sala sa stomaka, kukova i zadnjice!
Foto: Thinkstock

Svaka žena se u nekom trenutku borila sa masnim naslagama na kritičnim ženskim tačkama, kao što su stomak, zadnjica i bokovi. Ta borba uvek je intenzivnija pred sezonu bikinija.

Kako biste postigli savršen izgled i bez razmišljanja uskočili u svoj omiljeni kupaći kostim, potrebna je promena životnih navika koje se tiču ishrane i kretanja, odnosno vežbanja. Najvažnije je ne praktikovati rigorozne dijete koje za posledicu imaju jo-jo efekat, već pametno iz tanjira izbaciti određene namirnice, a jesti one koje će pomoći u sagorevanju viška masnoća na kritičnim zonama.

Insulin je hormon koji pomaže regulisanju nivoa šećera u krvi. On ga smanjuje tako što stimuliše ćelije na apsorpciju suvišnog šećera. Problem kod insulina je, zapravo, podsticanje masnih ćelija da preuzimaju višak masnih kiselina iz krvi. Često jedemo obroke koji se sastoje od hrane koja ima visok glikemijski indeks prilikom čega mast iz obroka odlazi pravo na bokove, zadnjicu ili struk.

Mršava voda za pročišćavanje tela kod žena: 3 kg viška nestaje bez muke! (RECEPT)

Ugljeni hidrati u hrani su krivi za povišen nivo šećera u krvi ako se prebrzo apsorbuju, a hrana koja uzrokuje brzu apsorpciju šećera je upravo ona koja podiže nivo glukoze na visok nivo, takvu treba izbegavati.

Uz određena pravila lako ćete promeniti svoju ishranu i smršati, ali ona se mora temeljiti na režimu tanjira:

1. Pravilo kod mršavljenja utemeljeno na ishrani s nižim ukupnim glikemijskim indeksom, namirnice deli na skup crvenih, žutih i zelenih.

Crvene imaju najviši nivo GI-a i treba ih izbaciti iz tanjira. Beli hleb, suhomesnati proizvodi i punomasni mlečni proizvodi su oni iznad kojih se pali crvena lampica.

Žute se oni koje treba konzumirati umereno, poput nemasnih sireva, banana, kukuruza i pasulja.

Zelene namirnice treba uvrstiti u svaki obrok, a u poželjni skup spadaju: piletina, jaja, riba, nemasno mleko, jogurt, jabuka, pomorandža, većina povrća posebno zelenog lisnatog i žitarice celog zrna.

28 dana, jedna vežba i 3 pravila ishrane: Fitnes izazov doktora Oza za telo kao sa modne piste!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Porcije koje stavljate na tanjir moraju biti umerene pa tako porcije mesa i ribe po obroku ne smeju prelaziti 100 grama, testenine 40 grama, a pirinač 50 grama. Važan je odnos "snaga" na tanjiru, pa pazite da kod svakog obroka polovinu čini povrće, a četvrtinu proteini i žitarice.

3. Povrće se preporučuje, posebno spanać, blitva, tikvice, šargarepa, a jednako preporučljivo je da međuobroke ispunite porcijama voća. Vodite računa o lubenici, jer je njen glikemijski indeks vrlo visok.

4. Riba i belo meso, ali isključivo bez masne kožice, pomoći će u sagorevanju viška masnih nalaga na kritičnim mestima, jer su bogati proteinima, a siromašni mastima. U obroke uključite sočivo, ono je odličan ugljeni hidrat sa niskim glikemijskim indeksom, a i bogat je vlaknima.

5. Najvažnije je da iz tanjira izbacite jednostavne ugljene hidrate poput belog hleba, umesto običnog pirinča servirajte integralni pirinač koji je bogat ugljenim hidratima i proteinima, a sadrži značajno manje količine masti i nema holesterola.

Bol u leđima nestaje za 60 sekundi: Potrebno je da uradite samo ovo!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs