Prirodni laksativ

Očistite naslage sa creva: Evo kako da najefikasnije koristite laneno brašno! (RECEPT)

Celo seme lana ne donosi jednake koristi za organizam kao mleveno
Nutricija 31.07.2016. - 14:39h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Profimedia

Lan je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane. Ono što lanene semenke čini tako posebnima je spoljna ovojnica koja se sastoji od 5 slojeva. Prvi vanjski sloj, zvan epiderm, sadrži sluzavi materijal koji se aktivira u dodiru s tečnošću.

 

Lanene semenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja odlično čiste creva i od velike su koristi za one koji imaju spora creva i otežanu probavu.

 

Da biste potpuno iskoristili dobrobiti lana, najbolji način za to je upotrebiti brašno dobjeno mlevenjem semenki.
Možete ih sami samleti, u mlinu za kafu ili usitniti uz pomoć drugih kuhinjskih pomagala, a možete upotrebiti već gotovo laneno brašno.

 

Prednosti mlevenog brašna nad celim semenom

 

Celo seme lana ne donosi jednake koristi za organizam kao mleveno.

 

Seme prolazi kroz creva bez razgradnje, čime ne donosi gotovo nikakve dobrobiti. Mleveno seme u obliku brašna znatno je bolje za konzumaciju i snadbeva telo vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima. Omega-3 masne kiseline prisutne su u jezgri lana i zbog toga ovojnica mora biti probijena da biste ih mogli iskoristiti.
To je jedan od razloga zašto laneno brašno ima veću nutritivnu vrednost od samih semenki.

 

Izbacite masnoće i parazite iz creva: Trodnevno čišćenje organizma uz pomoć narodnog leka! (RECEPT)

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Laneno brašno – brži put do ravnog stomaka

 

AKo pokušavate da smršate ili poboljšate vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovno uključenih u vašu ishranu. Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna lekovita svojstva i odlična je zamjena za belo brašno.

 

Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme. Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora. Takođe može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova.

 

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava holesterol. Zdrava creva su put do ravnog stomaka. Laneno brašno deluje laksativno, te tako čisti creva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija.

 

Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminišu iz tela čime sprečavaju njihovo zadržavanje u organizmu.

 

25% lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina. Laneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijumom, magnezijumom i cinkom – esencijalnima za mršavljenje.

 

Lanene semenke najbogatiji su prirodni izvor lignana - supstanci biljnog porekla koje imaju niz lekovitih svojstava.

 

Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji izuzetno pozitivno deluju i na zdravlje mozga.

 

Evo zašto svako veče morate da pojedete kašičicu semena lana!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako koristiti laneno brašno

 

Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u ishrani:

 

- dodajte kašiku lanenog brašna u doručak,

 

- kod pripreme soseva, dodajte u njega kašiku lanenog brašna

 

- pomešajte kašiku lanenog brašna s 25 ml kefira ili jogurta

 

- dodajte malo lanenog brašna u testo za hleb ili kolače.

 

S obzirom na to da je laneno brašno bogato vlaknima preporučljivo ga je uvek konzumirati s puno tečnosti.

 

Recept: Laneni krekeri

 

Pripremite lanene krekere koji će biti odlična grickalica za celu porodicu, u bilo kojem delu dana. Krekeri se mogu koristiti i kao zamena za hleb uz drugo jelo, a možete u njima uživati i tako što ćete ih jesti uz neki u neki fini niskokalorični sos.

 

Sastojci: 3 šoljice lanenog brašna; 450 g štapića celera; ¼ šoljice ulja avokada (može i kokosovog ulja); 2 supene kašike jabukovog sirćerta; 5 g sveže majčine dušice, himalajska so (količina po ukusu).

 

Priprema: Zagrijte rernu na 170 stepeni. Pripremite 2 tepsije s papirom za pečenje. Umutite celer, sirće i začine u multipraktiku ili blenderu, dodajte laneno brašno i mutite dok se sve ne poveže.

 

Pola testa tanko razvucite po jednoj tepsiji, a pola po drugoj, tako da bude debljine oko 5 milimetara. Pecite sve ukupno oko 2 sata, a na pola pečenja okrenite testo na drugu stranu.

 

Testo mora biti hrskavo i bez vlage. Isecite na kocke i ostavite 15 minuta da se ohladi na papiru za pečenje.

 

U crevima imamo 15 kg otrova, oni uzrokuju najteže bolesti: Izbacite ih iz tela odmah! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs