Pokušajte

Programirajte svoje telo: Ubrzajte metabolizam, smanjite šećer u krvi!

Previše ugljenih hidrata, zasićenih masti i alkohola, može dovesti do stvaranja viška telesne mase, stoga reprogramirajte organizam
Nutricija 13.07.2016. - 13:50h Autor: lovesensa.rs
Foto: Profimedia

Metabolizam je proces kojim organizam hranljive sastojke unete putem hrane pretvara u energiju za rad mišića. U ljudskom digestivnom traktu hrana se razgrađuje u tri osnovne komponente: proteine (belančevine), masnoće i ugljene hidrate (šećer). Svaki čovek individualno reaguje na hranljive sastojke koje hranom unosi u organizam. Različita reakcija delimično je nasledna, ali je uglavnom posledica onoga čime se hranimo.

 

Brzina metabolizma je promenljiva. Promenom vrste namirnica u ishrani i načina njihovog kombinovanja, može da se programira organizam da brže sagoreva kalorije. Kako se hrana metaboličkim procesom razgrađuje na belančevine, masti i ugljene hidrate, ugljeni hidrati su pokretač insulina. Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i luči se uvek kada se konzumira hrana. Konzumiranje veće količine ugljenih hidrata u ishrani u obliku slatkiša i kolača stvara više glukoze u krvi, što sa druge strane izaziva lučenje više insulina da transportuje glukozu tamo gde se energija čuva u telu.

 

Tri svete namirnice koje ubrzavaju i najsporiji metabolizam: Ovo su jeli naši stari!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Postoje dva velika skladišta energije u organizmu:

 

1. Glikogen koji se čuva u jetri i mišićima;

 

2. Masti koje se skladište oko unutrašnjih organa i ispod kože.

 

Kada je unos kalorija i izbor hrane ispravan, a dnevna aktivnost efikasna, sve funkcioniše kako treba: insulin se proizvodi u umerenim količinama, depoi glikogena se konstantno prazne i pune, a zbog kontrolisanog unosa ugljenih hidrata naslage masnog tkiva su minimalne.

 

Previše ugljenih hidrata, zasićenih masti i alkohola, može dovesti do stvaranja viška telesne mase. Potrebno je reprogramiranje organizma da preuzme kontrolu nad smanjenjem šećera u krvi, a taj proces ima za posledicu gubitak viška kilograma bez napora i gladovanja.

 

Redovna fizička aktivnost i pravilna kombinacija namirnica pomoći će da se metabolizam ubrza i potroši višak masnoće u organizmu. Tokom fizičke aktivnosti u telu se luči endorfin (hormon sreće) te se ujedno smanjuje i stres.

 

Jutarnje vežbe mnogo čine za početak dana i to će najbolje probuditi svaku ćeliju u organizmu. Jutarnje vežbanje pokreće metabolizam, a time se povećava i energetska potrošnja.

 

Zeleni sok čuvenog doktora Oza: Eliksir za preporod svakog organa! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...