Neverovatno

Kilogram košta 5.000 evra, leči teške bolesti: Vilin med, pravo tečno blago! (VIDEO)

Lokalni pčelar Gunej Gunduz je naglasio je da je reč o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodan način i na stenama bogatim mineralima
Nutricija 25.06.2016. - 20:23h Autor: eKapija.com
Foto: Ilustracija / Profimedia

Turski pčelari prodaju "Vilin med" po ceni od 5.000 evra po kilogramu, što ga čini i najskupljim medom na svetu.

 

Radi se o 18 kilograma meda koji je pronađen u 1.800 metara dubokoj pećini u Dolini Saricayir u Artvinu, na krajnjem severoistoku Turske, prenosi agencija Anadolija.

 

Već je prodato šest kilograma, a lokalni pčelar Gunej Gunduz je naglasio je da je reč o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodan način i na stenama bogatim mineralima. Stoga, tvrdi Gunduz, i cena ovog meda je samo na prvi pogled veoma visoka.

 

Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

 

"Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli duboko u pećinu i na zidovima pronašli zalepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku laboratoriju. Nalazi i analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina", rekao je Gunduz.

 

Teglu napunite belim lukom, prelijte medom i jedite svaki dan: Lek za sve boljke star 5.000 godina!

 

Foto: Ilustracija / Thinkstock
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Kilogram ovog meda te 2009. godine prodat je na francuskoj berzi meda za neverovatnih 45.000 evra, a godinu dana kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 evra. Njegova trenutna cena u Turskoj je 5.000 evra.

 

Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lek, i to za najteže bolesti poput raka, nego kao namirnica, Gunduz je rekao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje iščuđavaju nad činjenicom da cena meda može da bude jednaka ceni automobila.

 

"Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i lekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cenu", otkrio je Gunduz.

 

On je rekao i da je turski med jedan od kvalitetnijih u svetu, ali da je njihov ugled u svetu ugrožen pojavom plagiranja i veštačkog meda.

 

"Veštački med se može testirati jedino u laboratorijama. Ovo je nepraktično za potrošače, pa moraju više da vode računa pri izboru pčelara, pa tek onda meda. Današnja cena pravog meda ne može biti ispod 15 evra", istakao je pčelar.

 

Reuma koju lekari nisu mogli da ublaže: Žena otkriva kako se zauvek oslobodila bola! (RECEPT)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...