Najefikasniji jelovnik po danima

Letnji detoks plan dr Oza: Očistite creva za 5 dana i skinite 4 kg! (RECEPT)

Čuveni doktor Mehmet Oz osmislio je petodnevno letnje čišćenje koje može da vam pomogne da skinete i do četiri kilograma i da se istovremeno ne odričete omiljene letnje hrane
Fitnes & Nutricija
20:22h Autor:
Letnji detoks plan dr Oza: Očistite creva za 5 dana i skinite 4 kg! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Većina ljudi ne odlučuje se za dijetu jer je potrebno mnogo vremena da se skine nekoliko kilograma. Upravo je zato doktor Mehmet Oz osmislio petodnevno letnje čišćenje koje može da vam pomogne da skinete i do četiri kilograma i da se istovremeno ne odričete omiljene letnje hrane.

Ali nekih namirnica ipak morate da se odreknete ako želite da postignete promene. To su namirnice za koje je bolje da ih i inače izostavite s jelovnika, a to su brašno, mlečni proizvodi, šećer i industrijski prerađena hrana. Umesto toga dr Oz preporučuje da uvedete "prirodne pročišćivače organizma" koji olakšavaju probavu i postizanje cilja. Glavno pravilo petodnevnog plana prehrane je pijenje barem dva litra vode dnevno jer je pre svega potrebno "isprati sistem za varenje".

To bi trebalo da učinite magnezijumom, koji opušta sistem za varenje i pomaže da se izbace štetne materije, i probioticima, koji stimulišu rast zdravih bakterija koje pomažu probavi. Da bi se adekvatno sproveo taj prvi korak, treba uključiti u ishranu špargle, spanać, banane, avokado i bademe. Ali dr Oz preporučuje da taj prvi dan bude dan za smutije, koji će da omoguće sistemu za varenje da se malo odmori.

Kefir je mnogo zdraviji od jogurta: Evo i zašto!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nadutost i probavne tegobe često su posledica loše probave, pa ćete prelaskom na tečnu hranu na jedan dan nežno da omogućite svom sistemu da se pročisti. Sumpor pomaže u detoksikaciji tela i smanjuje upale za koje se veruje da doprinose debljanju. Nekoliko dana uzimaćete sok ujutru, užinu i dva mala obroka. Tako ćete tokom tog perioda da uživate u namirnicama bogatim sumporom.

Peti dan jedu se mali obroci kako bi se telo održalo u stanju stalne probave i trošenja kalorija ceo dan. Taj dan bi trebalo da razbudite organizam vlaknima. Mali obroci, tačnije njih šest, treba da se sastoje od jedne porcije (170 grama ili manje) proteina (veličina špila karata) i šoljice povrća bogatog vlaknima, na primer, spanaća.

Za šesti dan, kad više ne morate da se pridržavate posebnog režima ishrane, dr Oz preporučuje da se nastavi s manje strogom verzijom čišćenja, kako bi se napravio prelaz prema zdravijem režimu ishrane od onog koji ste praktikovali pre.

Nekada je imala 100 kg, sada se prepolovila: Iz ishrane izbacila samo jednu namirnicu! (FOTO)

Plan detoksikacije tela

Prvi dan

Pre doručka popijte veliku čašu vode sa sveže isceđenim limunom. Za doručak napravite smuti u koji ćete da stavite nekoliko listova kelja, kriškicu do dve komorača, peršun, limun, zelenu jabuku, zelene špargle. Za ručak napravite u blenderu smuti od kelja, avokada, kokosovog mleka, dve urme, bademovog putera i malo leda. Za užinu izmiksajte špargle sa šačicom oguljenih badema. Za večeru pripremite smuti od spanaća, banane, suncoketovih semenki i bademovog mleka.

Drugi dan

Pre doručka popijte veliku čašu vode s isceđenim limunom. Za doručak pripremite zeleni sok (kao prvog dana) i nastavite da ga pijete jer je izvrstan način da brzo snabde ćelije tela hranjivim materijama i energijom. Za ručak pripremite supu gaspačo i sitno naseckanu salatu s tunjevinom, šparglom, limunom i avokadom. Za užinu uzmite badem začinjen s malo đumbira, a za večeru pileću pljeskavicu s povrćem s roštilja (tikvice, šargarepa, luk, špargle).

Zgodno telo bez gladovanja: 3 trika da zauvek izgubite suvišne kilograme!

Treći dan

Pre doručka popijte čašu vode s limunom, a za doručak zeleni smuti. Za ručak pojedite salatu od sočiva sa šparglama i dimljenim lososom. Za užinu pojedite krastavac i šargarepu sa humusom, namazom od leblebija. Za večeru pripremite ražnjiće od junetine i povrća sa šparglama.

Četvrti dan

Pre doručka popijte veliku čašu vode s limunovim sokom, a za doručak opet zeleni smuti. Za ručak pripremite raštan punjen nadevom od rendane šargarepe, zelja i paradajza i sos od šargarepe i đumbira. Za užinu jedite sušenu ćuretinu, a za večeru salatu sa tunom sa roštilja, kuvano zeleno povrće s maslinama, avokadom i šparglama.

Za 5 dana 5 kilograma manje: Čudo od napitka pravi se za samo 5 minuta! (RECEPT)

Peti dan

Pre doručka popijte čašu vode s limunom, a za doručak zeleni smuti. Drugi obrok neka budu dva tvrdo kuvana jaja, a treći jabuka i puter od kikirikija. Za četvrti pojedite malu salatu s ćuretinom, sušenim paradajzom, šparglama, maslinovim uljem i vinskim sirćetom. Peti obrok su artičoke kuvane na pari, a šesti rakovi s roštilja i bareno zeleno povrće, špargle, beli luk i limun.

Aromatizovana voda s kupinama podstiče detoksikaciju organizma

Budući da je svaki dan potrebno popiti najmanje dva litra vode, kako biste sebi olakšali taj "zadatak", napravite domaću aromatizovanu vodu, savetuje slavni lekar. U posudu za led, u svaku "pregradu" stavite po jednu kupinu. Sipajte vodu i zamrznite. Potom zaleđene kocke ubacite u bokal s vodom i pijte tokom dana. Kupine su bogate magnezijumom koji podstiče detoksikaciju.

Sok od biljke besmrtnosti: Ekspresno izbacuje višak kilograma i otrove iz tela! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tikvice, paradajz i brokoli smanjuju upale u telu

Tokom drugog, trećeg i četvrtog dana obroke čini hrana bogata sumporom. Sumpor pomaže u detoksikaciji tela (smanjuje upale) za koju se veruje da doprinosi gojenju. Hrana bogata sumporom je: tuna sa roštilja, avokado, bademi, pileće pljeskavice, tikvice, šargarepa, luk, špargle, sočivo, dimljeni losos, humus, beli luk, mladi luk, karfiol, brokoli, zelje, paradajz, ćuretina, jaja i raštan.

Petodnevni plan je uvod u zdrav način ishrane

Nakon petog dana detoksikacije ne bi trebalo da se vraćate starom režimu ishrane. Pokušajte da zadržite glavna načela ovog plana: pijte puno vode, jedite hranu bogatu vlaknima i magnezijumom kako biste stalno podsticali rad sistema za varenje i lakše održavali željenu kilažu. Planu možete da se vraćate uvek: čim osetite jaku iscrpljenost ili imate problema sa snom.

Nikako da smršate? Ovi trikovi varaju glad i skidaju kilograme!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs