Savet nutricionista

Podmladite telo i um za čak 5 godina: Ova hrana vraća vreme unazad!

Ukoliko vodite računa o tome šta jedete, i te kako će se primetiti na vašem licu. Ako svaki dan jedete slatkiše, nove bore i akne će vam pokazati koliko to nije dobar izbor
Fitnes & Nutricija
12:36h Autor:
Podmladite telo i um za čak 5 godina: Ova hrana vraća vreme unazad!
Foto: Thinkstock

Neujednačen ten, bore, natečenost, suva koža, pigmentacija, miteseri... Možda ste mislili da će problemi s tenom nestati kada izađete iz puberteta, ali to se nije dogodilo. Naime, godine nose niz problema.

Stoga, šta učiniti kada razne anti ejdž kreme, losioni i napici ne uspeju u misiji brisanja godina? Pre nego potpuno odustanete, pokušajte da se vodite starom poslovicom: "Ono si šta jedeš".

Prema mišljenju nutricionista, to je naročito istina kada se radi o mladolikosti. Ako napravite male izmene u vašoj ishrani, moguće je vratiti sat unazad, tvrde.

Ovo su neki od njihovih saveta:

1. Bez šećera. Možete trošiti stotine hiljada dinara na skupe kreme i serume, ali ako su vaši obroci krcati šećerom, možete zaboraviti na mladolikost. Naime, osim što utičete na zdravlje, šećer može upropastiti i vašu kožu.

"Šećer i rafinisani ugljikohidrati koji se jednako brzo apsorbiraju, uzrokuju pojačano lučenje insulina, što vuče za sobom pojačano lučenje testosterona koji može doprineti izbijanju akni," objašnjava nutricionista Kasandra Barns.

Ali osim akni, šećer može vašu kožu učiniti neelastičnom i otečenom.

Naime, nakon unosa šećera, u našem organizmu započinje proces glikozilacije: molekule šećera počinju da bombarduju proteinska vlakna kože vežu se za elastična proteinska vlakna (kolagen i elastin), umrežavaju su u krutu strukturu i umanjuju delotvornost elastina i kolagena koji su zaslužni za očuvanje mladenačkog izgleda.

"Rezultat je gubitak elastičnosti kože i stvaranje bora," objašnjava doktor Marilin Glenvil, autor knjige Natural Alternatives to Sugar.

Medicinski fenomen: Prestala je da stari u tridesetoj zahvaljujući ovoj namirnici! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Omega-3 i Omega-6 masne kiseline

važne su za ljudsko srce, mozak kao i zdravlje očiju. Ali takođe igraju veliku ulogu u strukturi i izgledu kože.

"One su ukomponovane u epidermu i pomažu da se spreči gubitak vlažnosti. Takođe, imaju ulogu u dermi - donjem sloju kože - tako što kontrolišu upale i smanjuju oštećenje kolagena kao posledicu UV zračenja. Stoga, jedite losos, skušu, lokardu ili sardinu barem tri puta nedeljno. Takođe, dobro je uzimati i dodatke ishrani s omega masnim kiselinama i vitaminima," predlaže Barns.

3. Antioksidansi štite kožu tako što ograničavaju stvaranje slobodnih radikala - glavnog krivca za oštećivanje ćelija kože, što vodi do vidljivih znakova starenja.

Jedan od glavnih antioksidansa je vitamin C - pomaže nam da ostanemo mladoliki na mnogo načina: imamo više energije, a i koža izgleda mlađe.

"Ako vam teško pada da jedete voće i povrće kako bi podigli nivo vitamina C, uzmite ga u tabletama."

Bore nećeš dobiti od starosti već od ovoga: Dermatolog otkriva 4 lude navike koje uništavaju kožu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Cink igra veliku ulogu u telu

i uključen je u brojne biološke procese. Zbog njegove važne uloge, manjak cinka može se manifestovati na različite načine, a jedan od njih je loše stanje kože.

"Cink je važan za normalan rast ćelija i zato je jedan od najvažnijih nutrijenata za lepotu. Cink je vrlo koristan u slučaju da imate akne ili druge probleme s kožom. Stoga pokušajte da uključite u ishranu zob, semenke bundeve, jaja i grašak," napominje Barns.

5. Proteini su ključni za oporavak tkiva i za stvaranje novog sloja kože.

Svaka ćelija na telu treba proteine da bi se održala u životu, ali proteini su važni i za zamenu istrošenih i mrtvih ćelija.

"U proseku žena treba gram proteina po kilogramu svoje telesne težine dnevno. To znači da žena teška 60 kg treba uneti najmanje 60 grama proteina, što je ekvivalent dve pileće šnicle, četiri jaja ili tri kašike kuvanog sočiva. Ako jedete meso ili ribu i druge životinjske proizvode jednom ili dva puta dnevno, verovatno unosite dovoljno proteina, ali ako ste vegetarijanac ili vegan, onda morate obratiti pažnju da unosite dovoljno proteina," objašnjava Barns.

"Možete u ishranu ubaciti biljni proteinski prah. Pomešajte ga s bademovim mlekom i dobićete vrlo hranjiv napitak," savetuje Barns.

Ona ima 46 godina, ali njeno lice ne zna šta su bore: Nasleđena lepota poznate pevačice! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs