Isprobajte

Ručna dijeta, lako mršavljenje koje osvaja svet: Zauvek zaboravite na problem sa kilažom!

Male promene u ishrani mogu da donesu velike rezultate, samo morate da naučite kako na dnevnoj bazi da kontrolišete količinu hrane
Fitnes & Nutricija
10:02h Autor:
Ručna dijeta, lako mršavljenje koje osvaja svet: Zauvek zaboravite na problem sa kilažom!
Foto: Profimedia

Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta.

Ali, uz takozvanu "ručnu" dijetu, više ne morate da razmišljate o kalorijama i porcije ćete bez problema držati pod kontrolom!

Ova dijeta bazira se na ideji kontrole porcija hrane uz pomoć sopstvene ruke. Tačnije, na temelju veličine određenih delova šake.

Tako, na primer, preporučena dnevna količina mesa ne bi trebalo da bude veća od veličine raširenog dlana.

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti pokazalo je da nismo vešti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primer, prosečne porcije testenine pet puta su veće od preporučene količine.

Za sedam dana smršala i regulisala krvni pritisak: Iz ishrane je izbacila samo jednu namirnicu!

Odsek za ishranu i prehrambene studije Univerziteta Njujork krivi mentalitet "praznog tanjira" za pogrešan odnos prema hrani. Ljudi odmalena uče da "moraju da počiste sve sa tanjira", a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji sa prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma.

Male promene u ishrani mogu da donesu velike rezultate, samo morate da naučite kako na dnevnoj bazi da kontrolišete količinu hrane. Recimo, komadić maslaca veličine vrha prsta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za jutarnji doručak, a ako na hleb namažete jednu obilnu kašičicu maslaca, bespotrebno ćete uneti minimalno 110 kalorija.

Kašičica ulja ima 45 kalorija, a kašika 135. A da li ste znali da zbog jedne kašičice ulja viška na dnevnoj bazi tokom jedne godine možete da se ugojite čak 6 kilograma?!

Evo i koju količinu osnovnih namirnica i popularnih namirnica smete da pojedete tokom jednog dana, na osnovu ručne dijete:

Zašto ne treba da bacate vodu u kojoj se kuvala testenina: Pravo tečno zlato!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Meso - rašireni dlan

Riba - rašireni dlan

Ugljeni hidrati (testenina, krompir, pirinač, hleb...) - stisnuta šaka

Maslac - vrh prsta

Sir - ispružen kažiprst i srednji prst

Majonez, kečap i drugi industrijski umaci - vrh dva prsta

Čokolada - tri ispružena prsta

Sladoled - stisnuta šaka

Na isti način kontrolišite druge namirnice iz iste grupe i zapamtite da kod konzumacije svežeg voća i povrća nema ograničenja. Poštujte ova pravila i sigurno nećete imati problema sa kilažom!

Njeno ime znači spasilac: Biljka proglašena svetom, leči apsolutno sve!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs