Preventiva

5 namirnica koje suzbijaju razvoj raka: Jedite ih sveže i ne bojte se!

Beli luk sadrži sumpor, zbog čega i ima tako jak ukus i miris. Naučnici su u svojim brojnim istraživanjima dokazali da je upravo sumpor jedan od najefikasnijih sastojaka koji pomaže organizmu u zaštiti od nastanka i razvoja raka, tačnije znatno umanjuje brzinu deobe kancerogenih ćelija
Nutricija 09.05.2016. - 22:12h Autor: seoskiposlovi.com
Foto: Thinkstock

Rak je bolest koja od davnina preti čovečanstvu, a broj obolelih se, na žalost, iz godine u godinu povećava, pre svega zbog mnoštva nezdravih navika koje nam nameću surovi uslovi ubrzanog savremenog života najviše opterećenog stresom i konzumiranjem industrijski prerađene hrane pune toksičnih sastojaka. Zato je veoma važno na vreme korigovati navike u ishrani i konzumirati što više svežeg voća i povrća.

 

Različite naučne studije koje se neprestano sprovode širom sveta dokazale su da upotreba što većih količina voća i povrća značajno umanjuje rizik od pojave tumora.

 

Neke sveže namirnice vrhunski su zaštitnici našeg organizma jer uništavaju maligne ćelije već u fazi njihovog nastajanja u telu. Njihovim svakodnevnim konzumiranjem pomažemo telu da se na najefikasniji način bori protiv ovog zloćudnog oboljenja. Prema tvrdnjama stručnjaka, u top 5 namirnica spadaju: paradajz, beli luk, kupus, spanać i borovnica.

 

Paradajz je najbogatiji izvor likopena, snažnog antioksidansa koji naš organizam čuva od nastanka raka materice, pluća i prostate. Pored toga, ovo povrće predstavlja pravi rudnik vitamina, pre svih vitamina C i A, koji su važni jer neutrališu štetnost slobodnih radikala, najvećih uzročnika oštećenja na ćelijama. Tako nastala oštećenja su jako opasna jer mogu pogoršati razne upale koje su već prisutne u telu, što može dovesti do razvoja tumornih ćelija. Zato paradajz, najbolje u svežem stanju, treba da bude neizostavan deo naše svakodnevne ishrane.

 

Da nikad ne dobijete rak: Recept poznate doktorke za izbacivanje otrova iz tela!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Beli luk sadrži sumpor

, zbog čega i ima tako jak ukus i miris. Naučnici su u svojim brojnim istraživanjima dokazali da je upravo sumpor jedan od najefikasnijih sastojaka koji pomaže organizmu u zaštiti od nastanka i razvoja raka, tačnije znatno umanjuje brzinu deobe kancerogenih ćelija. Stručnjaci sa univerziteta Oksford sproveli su jedno istraživanje o raku dojke koje je dokazalo da su žene koje su bar jednom nedeljno konzumirale beli luk smanjile rizik od nastanak tumora dojke za gotovo 40%.

 

Kupus je jedinstvena riznica vitamina, minerala i hranljivih vlakana. U njegovom sastavu najviše je vitamina C, a ni prisustvo folata, vitamina A, B1, B2 i B6 nije zanemarljivo. Od minerala u ovom povrću je najveća koncentracija magnezijuma, kalcijuma i mangana, a njegovi važni sastojci su i omega-3 masne kiseline i fitohemikalije, pre svih sulforafan i indol.

 

Ovakva struktura čini kupus jako korisnom namirnicom i zaštitnikom našeg zdravlja. Jedno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da žene koje konzumiraju kupus najmanje tri puta nedeljno za čak 74% smanjuju mogućnost da obole od raka dojke. Ista studija dokazala je da je kupus odlična preventiva i protiv kancera pluća i debelog creva.

 

Poznati američki lekar otkriva: Lek za rak je u nama samima, evo kako da ga aktivirate!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Spanać

se već vekovima smatra lekovitom namirnicom zbog najrazličitijih korisnih hranljivih materija sadržanih u njegovim listovima. Ovo zeleno povrće je jako bogato antioksidansima, što ga čini odličnim borcem protiv nastanka raka. Naučnici koji su izučavali blagotvorna dejstva spanaća tvrde da osobe koje dva puta nedeljno imaju ovo povrće na svom kuhinjskom stolu znatno umanjuju rizik da obole od tumora pluća ili dojke.

 

Borovnice su najbogatiji izvor pterostilbena, jakog antioksidansa za koga se vezuju slobodni radikali, što sprečava pojavu i razvitak tumora. Zato je ovo voće veoma efikasan zaštitnik našeg organizma od raka debelog creva.

 

Naime, poznato je da tumor na debelom crevu prvenstveno nastaje zbog prekomernog konzumiranja hrane velike kalorijske vrednosti koja sadrži zasićene masne kiseline. Pterostilben sprečava pojavu raka jer smanjuje nivo masnoće u našem krvotoku.  Zato se preporučuje da sveže borovnice i svi proizvodi od ovog blagotvornog voća budu neizostavni deo u svakodnevnoj ishrani čoveka.

 

Srpski fizičar tvrdi da je našao lek za rak: Ovako je lečio i sebe i druge! (VIDEO)

 

Piše: Dragan Antić

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...