Obratite pažnju

Kad ih jednom podgrejete, postaju otrovne: 5 namirnica sa kojima ne smete da se igrate!

Nitrati koji su sami po sebi bezazleni i nalaze se na lisnatom povrću, zagrevanjem mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni
Nutricija 26.04.2016. - 21:49h Autor: B.M.
Foto: Profimedia

Brzi život koji danas živimo ne ostavlja mnogo vremena za spremanje svežih jela kod kuće, već nažalost vrlo često posežemo za instant, brzim rešenjima, među kojima je i podgrevanje hrane spremljene pre nekoliko dana.

 

Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za podgrevanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti podgrevanjem, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju tokom ponovnog zagrevanja.

 

Dok neke i mogu da prođu, poput pasulja, graška i raznih supa, ovih pet namirnica ne bi trebalo baš nikad da podgrevate!

 

Piletina

 

Piletina i ostalo meso pernatih životinja, kao i kod jaja, česta mogu biti zaražena salmonelom. To može da predstavlja još veći problem ako jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj pećnici, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu. Podgrevanje piletine se ne preporučuje najviše zbog toga što, za razliku od crvenog mesa, ona ima veću gustinu proteina, čiji se molekuli tokom podgrevanja drugačije razbijaju, što može da dovede do problema sa želucem i različitih probavnih tegoba, piše Independent.

 

Doktori sa svih krajeva sveta se složili: Ovih 7 namirnica nikad ne treba da jedete!

 

 

Pirinač

 

Najvažnija stvar u vezi kuvanog pirinča jeste kako se skladišti nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov, koji može da izazove povraćanje i dijareju. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove, već će stvar učiniti gorom.

 

Krompir

 

Slično kao i sa pirinčem, problem sa krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom. Podgrevanje krompira neće eliminisati ovu opasnu bakteriju, koja može da izazove botulizam, opasnu infekciju koja u najgorem slučaju parališe moždane nerve i ostavlja teške posledice.

 

Jedemo je neograničeno i dajemo deci: Ovo je najotrovnija namirnica na svetu!

 

 

Spanać i drugo lisnato povrće

 

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali zagrevanjem mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni. Mogu da utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik do organa, a kod male dece mogu da dovedu do stanja poznatog kao "sindrom plave bebe", koji nastaje usled respiratornih tegoba.

 

Pečurke

 

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne skladište dobro, pečurke vrlo brzo mogu da propadnu i dovedu do želudačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgreti isključivo na temperaturi iznad 70 stepeni.

 

Kad se rak pojavi, hrani se ovim: Namirnica koju treba da izbacite što pre!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs