Brz način za mršavljenje

Čuvena japanska dijeta

Pridržavajući se plana ishrane koji je odavno poznat širom sveta, za 14 dana možete da izgubite i do 8 kilograma
Fitnes & Nutricija
05:06h
Čuvena japanska dijeta
Foto: Thinkstock

Japan je zemlja sa starom tradicijom u kulinarstvu, čija se kuhinja bazira na morskim plodovima. Glavna žitarica je pirinač. Dosta se koristi i soja, kao odličan izvor biljnih proteina. Japanci su relativno skoro počeli da piju kafu, ali je zeleni čaj u njihovoj kulturi i te kako cenjen. Njihova kuhinja je nisko kaloričnog sastava, ali je bogata vlaknima, proteinima i biljnim mastima, kao i vitaminima A, D, E, B i C. Međutim, plan dijete nije baziran na japanskim kulinarskim specijalitetima, već na voću i povrću (izuzev banana, smokvi i grožđa), siru, ribi i mesu.

Tokom 14 dana vodeći se sledećim planom ishrane, možete da izgubite i do 8 kilograma, prenosi ženski portal aliaco.com.

Glavno pravilo čuvene japanske dijete podrazumeva da kada jednom krenete sa njom, pridržavajte je se do kraja. Takođe, nemojte da menjate namirnice, niti njihovu količinu. Ribu i meso možete da pržite na biljnom ulju.

Tokom dve nedelje ne smete da jedete:

  • so, jer utiče na zadržavanje viška tečnosti u organizmu,
  • šećer, jer je on glavni uzročnik gojenja,
  • hleb, prvenstveno jer je proizvod od belog brašna,
  • alkohol, najpre jer utiče na metabolizam i ometa izbacivanje toksina iz organizma.

Bitno je da ne dozvolite da budete žedni, odnosno da ne dehidrirate, pa je stalni unos mineralne ili prokuvane vode neophodan, prenosi Aliaco.

Doručak:

Ova dijeta podrazumeva izbacivanje doručka iz plana ishrane. Tokom dve nedelje ujutro možete da popijete šolju kafe. Ponekad to može biti zeleni čaj, voće ili rendana šargarepa sa sokom od limuna. Ali je kafa osnovni element japanske dijete, jer, prema autorima, ona sadrži prirodne antioksidante. Imajte na umu da je reč o prirodnoj kafi, pa na 14 dana zaboravite na instant kafu.

Ručak:

Za ovaj obrok se odlučite između ribe, piletine ili mese sa povrćem. Možete da napravite salatu od svežeg povrća, propržite povrće sa glavnim jelom ili da jedete čistu salatu od rendane šargarepe, ili sitno iseckanog kupusa, ili, pak, krastavca sa biljnim uljem. Japanska dijeta ne podrazumeva male porcije, možete da pojedete i pola pileta, na vama je izbor.

Večera:

Ovaj obroj je raznovrsniji od prethodna dva. Možete da jedete voće, kuvana jaja, kefir i sir. Takođe, vaš izbor može biti i riba ili meso sa povrćem, samo manje porcije.

Napomena: Ukoliko ste gojazniji, ovakav plan ishrane vam može pomoći da izgubite 7-8 kilograma za dve sedmice, međutim doktori ne preporučuju da je se pridržavate više od dva puta godišnje, piše Aliaco.

Ovde možete pročitati kako izgleda plan čuvene engleske dijete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs