Na zdrav način

Madonina dijeta: Za dugotrajan gubitak kilograma

Sa svojih 55 godina ova pop zvezda izgleda odlično, a za vitku liniju i besprekornu figuru, osim redovnog vežbanja, zaslužan je i dobro osmišljen plan ishrane koji dozvoljava i povremena kršenja pravila
Fitnes & Nutricija
11:00h Autor:
Madonina dijeta: Za dugotrajan gubitak kilograma
Foto: Fonet

Ovaj režim ishrane specijalno za Madonu (Madonna) je napravio Rej Kibartas, njen lični trener i nutricionista. Zanimljivo je da su Madonina najveća slabost slatkiši. Zato joj je dozvoljeno da, s vremena na vreme, prevari dijetu sa malo slatkih poslastica.

Madonina dijeta dozvoljava kršenje pravila. Stalna zabrana nekih namirnica i jela koje volite najviše ne može biti dobra ni za psihu, niti za istrajavanje u određenom programu, koji ste sebi zacrtali. Na taj način postajete podložniji stresu i depresiji. Svi vole taj mali greh, kršenje pravila.

Ovo definitivno nije brza dijeta, ali je zdrava i dugotrajna. Sa njom za 7 dana možete izgubiti, tek, 1 kilogram. Trebalo bi da imate na umu da je ovo najpreporučljiviji način mršavljenja, posebno ukoliko želite da zadržite novu liniju. Ako želite brz način mršavljenja, moraćete da potražite drugi program.

Madonina dijeta ima osnovno pravilo – masti, proteine i ugljene hidrate zadržite u odnosu 30:30:40. Ugljeni hidrati moraju biti složeni (povrće, voće, cele žitarice), a ne “brašnasti”, lošiji (beli hleb, bela riža, prženi krompirići, šećer, testenina, kolači…).

Masti su obavezne jer smanjuju osećaj gladi, stimulišu rad mozga i daju vam osećaj zadovoljstva. Na kofein zaboravite, a da bi ste održali zdrav odnos (masti, proteini, ugljeni hidrati), jedite punu šaku proteina, a ugljenih hidrata duplo više. Prelive za salate i ulja koristite umereno.

Primer jelovnika

Doručak – tost sa dva belanceta i jednim jajetom, jabuka, pomorandža ili kruška

Ručak – pileća ili ćureća prsa u sendviču sa hlebom od celih žitarica i malo majoneza

Večera – jedna porcija proteina (riba, pileća prsa ili nemasna govedina), mnogo povrća, mala porcija testenine od celih žitarica i pola malog pečenog krompira

Što se tiče vežbi, trebaće vam ih mnogo – sat vremena svaki dan. Najidealnije bi bilo da 45 minuta radite aerobne vežbe, poput hodanja, plivanja ili vožnje biciklom i 15 minuta drugih vežbi – trening sa otporom, dizanje tegova ili aerobik.

Ukoliko ne možete da idete u teretanu ili nemate tegove, možete da raditi bilo koje vežbe, ali ceo jedan sat, svaki dan. Zaprepastili biste se koliko samo sat vremena šetnje sa psom, svaki dan, može da učini za vaše telo nakon 6 sedmica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs