Vredi pročitati

Salata koja briše godine: Kako rukola izbacuje otrove iz tela! (RECEPT)

Učinite da vam vaša salata bude pravo super oružje prepuno moći za usporavanje starenja i divnih aroma – dodajte joj rukolu
Nutricija 05.04.2016. - 14:08h Autor: lifepressmagazin.com
Foto: Profimedia

Rukola je zeleniš poprilično specifičnog, malko biberastog ukusa, sa listovima koji podsećaju na lišće hrasta. Veoma je zdrava, lako se može uzgojiti i u kući, a kalorijska vrednost joj je svega 5 kalorija po jednoj porciji.

 

Rukola je prepuna vlakana koji potpomažu dobru probavu, zasitna je i nakon nje ne osećate potrebu za masnom i slatkom hranom. Pomaže vam da snizite holesterol i da nivo šećera držite pod kontrolom. Evo još nekoliko razloga zašto bi trebalo jesti rukolu i jedan sjajan recpet za salatu koja podmlađuje.

 

1. Rukola je član takozvanih biljaka krstašica ili kupusnjača poznatim po svojim lekovitim svojstvima, a pored rukole tu spadaju brokoli, kelj i kupus. Ova porodica biljaka je veoma bogata vlaknima i antioksidantima, a poseduje i komponente glukozinolate za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti rizik od nastanka raka pluća, prostate, dojke i pankreasa.

 

2. Rukola poseduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre uzrokovana aflatoksinom, kancerogenom supstancom koja se stvara u plesni, a najčešće se pronalazi u kukuruzu, kikirikiju i pojedinim orašastim plodovima. Nama je aflatoksin postao poznat kada su određene količine pronađene u mleku. Da biste uneli što više hlorofila u organizam rukolu konzumirajte u sirovom obliku.

 

Lekovite moći čuvarkuće: Naši stari se kunu da oporavlja i najbolesnije telo! (RECEPT)

 

3. Rukola sadrži čak osam puta više kalcijuma od poznate „ajsberg“ salate, a bogata je i vitaminom K koji je veoma važan za što bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube. Vitamin K igra važnu ulogu i u prevenciji srčanih oboljenja. Plak koji se nakuplja na zidovima arterija može biti povezan sa lošom apsorpcijom kalcijuma, a vitamin K se brine za to da kalcijum ode tamo gde je najpotrebniji.

 

4. Konzumiranjem ove zdrave biljke smanjujemo hronična upalna stanja u organizmu. Rukola sadrži indol 3 karbinol i itiocijanate, bioaktivne komponente za koje je dokazano da suzbijaju upale.

 

5. Rukola će vam takođe pomoći da se odbranite od starenja mozga i opadanja kognitivnih sposobnosti jer poseduje velike količine B vitamina, a posebno folata. Dokazano je da kod starijih ljudi nedostatak folata vodi do kognitivnih smetnji.

 

Varivo koje čisti organizam: Ovaj ručak izbacuje toksine iz celog tela!

 

Salata od rukole koja podmlađuje

 

Ova salata je inspirisana Sardinijom, italijanskim ostrvom gde žive neki od najdugovečnijih ljudi na planeti. Salata je paket energije i zdravih sastojaka .

 

Potrebni sastojci: 4 šolje rukole, 2 paradajza, naseckana120 g sardina ( iz konzerve ili usoljenih), malo soli (ako koristite usoljene sardine, so vam neće biti potrebna), kašika maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka.

 

Po želji možete dodati avokado i listove deteline. Sve sastojke operite, pomešajte, začinite i uživajte u lekovitim svojstvima.

 

Ručak koji ublažava kiselost organizma: Ukusna namirnica na koju smo zaboravili! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...