Isplatiće vam se

Jedno jaje dnevno, 7 radikalnih promena: Zbog šeste ćete početi da ih jedete svaki dan!

Jedno jaje sadrži skoro 22 odsto preporučenog dnevnog unosa selena, nutrijenta koji obezbeđuje jak imunitet i reguliše hormone štitne žlezde
Fitnes & Nutricija
23:50h Autor:
Jedno jaje dnevno, 7 radikalnih promena: Zbog šeste ćete početi da ih jedete svaki dan!
Foto: Shutterstock

Većina ljudi jaja vidi kao najlakši, najjeftiniji i najbolji doručak kojim će započeti dan.

I to uopšte nije loše, jer su jaja jedna od najboljih namirnica kada je u pitanju unos proteina, koji će vam obezbediti energiju, a na duge staze i dobro zdravlje, piše Eatthis.com.

Ali, da li ste znali da će vam se, kada pojedete samo jedno jaje, dogoditi ovih 7 sjajnih stvari?

1. Jedno jaje sadrži skoro 22 odsto preporučenog dnevnog unosa selena, nutrijenta koji obezbeđuje jak imunitet i reguliše hormone štitne žlezde. Zato su jaja naročito dobra za decu i adolescente, jer ukoliko ne unose dovoljno selena, postoji rizik da se razvije Kušingov sindrom, bolest koja utiče na srce, kosti i zglobove.

Domaći lekovi od ljuski jajeta: Čiste krv, leče štitnu žlezdu! (RECEPT)

2. Uz jaja u svakodnevnoj ishrani, ne morate da brinete za holesterol, jer ova namirnica pravi odličan balans između dobrog i lošeg holesterola. Loš holesterol zakrčuje arterije, što izaziva srčana oboljenja, a uz ovu namirnicu će se i taj rizik dodatno smanjiti.

3. U jednom jajetu nalazi se 15 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina B2, poznatijeg i kao riboflavin, koji hranu pretvara u energiju, pa ćete imati mnogo više snage tokom celog dana. Bogata su i vitaminom B5 i B12, koji su ključni za zdravlje kože, kose, očiju, jetre, ali i pravilne funkcije nervnog sistema.

4. Jaja su bukvalno hrana za mozak. Za ovu titulu zaslužan je holin, deo ćelijske membrane koji spaja neurotransmitere. Brojne studije su pokazale da nedostatak holina izaziva neurološke poremećaje i smanjuje kognitivne sposobnosti, zato što pre ubacite jaja u svakodnevni jelovnik!

Nada Macura za Stil: Ako želite da budete negovane i mladolike, vodite računa o ovome!

5. Sigurno niste znali da jaja u ishrani mogu doslovno da vam spasu život. Naime, telo samo može da stvori 11 esencijalnih masnih kiselina, koje su nam neophodne da bismo živeli. Ali, telu je potrebno 20. Pogodite gde možete da ih nađete? Tačno, u jajima! Nedostatak ovih 9 masnih kiselina dovodi do oštećenja mišića, slabog imuniteta, slabosti, umora, kao i promena u kvalitetu kože i kose. Takođe, ove masne kiseline su ključne za regulisanje stresa.

6. Ono što će mnogi videti kao najbolji efekat jeste to što će uz jaja na svakodnevnoj trpezi uspeti da smršaju. Zbog obilja proteina kojima se ponosi ova namirnica, imaćete duži osećaj sitosti, a manji apetit, pa ćete jesti mnogo manje.

7. Blistav osmeh i zdrave kosti su vam zagarantovani ako svakog dana pojedete bar po jedno jaje! Tajna je u tome što su jaja prava riznica vitamina D, koje je neophodan za zdrave i jake zube i kosti, jer pomaže apsorpciju kalcijuma.

Svakog dana pojedite ove dve namirnice: Za 15 dana izgubićete do 15 kilograma!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs