Pametnije do lepe figure

5 mitova o mršavljenju od kojih se gojimo

Postoji puno saveta o gubljenju kilograma, ali neki od njih su toliko pogrešni da ćete završiti samo sa još većim problemom
Fitnes & Nutricija
17:20h Autor:
5 mitova o mršavljenju od kojih se gojimo
Foto: Shutterstock

Ukoliko planirate da krenete u borbu protiv viška kilograma budite svesni da ćete naći gomilu saveta koji nisu uvek na vašoj strani. Saznajte više o 5 najpopularnijih mitova o mršavljenju od kojih možete i da se ugojite.

1. Ako postanem vegetarijanac ili vegan lako ću smršati Odluka o izbacivanju mesa iz svakodnevne ishrane nikako ne bi smela da bude vezana za dijetu. Ako niste upoznati s veganskom ishranom lako biste mogli da iscrpite organizam jer u njega ne unosite dovoljne količine svih vitamina i nutrijenata koji su vašem telu preko potrebni.

Isto tako, mnogi novopečeni vegani često u želji da pronađu adekvatnu zamenu za meso posežu za zdravim slatkišima i grickalicama, prženom hranom od koje vrlo brzo umesto vitkog struka dobiju koji kilogram viška.

Pre nego što odlučite da iz ishrane u potpunosti izbacite meso i namirnice životinjskog porekla sakupite recepte i informacije o tome koje su namirnice najbolja alternativa mesu.

2. Ako ugljene hidrate potpuno izbacim iz ishrane izgubiću kilograme

Ovo je još jedna velika greška. Ne zaboravite da vaše telo žudi za ugljenim hidratima jer se upravo u njima se nalazi velika količina hranljivih sastojaka koji su nam potrebni kako bi mogli normalno da funckionišemo.

To se posebno odnosi na namirnice poput žitrarica koje zahvaljujući vitaminima, mineralima i vlaknima nas čine srećnim, sitim, pospešuju rad sistema za varenje i daju nam energiju. Zato su izvrsni saveznici u borbi protiv kilograma.

Integralni hleb, testo i integralni pirinač vaši su prijatelji dok ih god konzumirate u umerenim količinama.

3. Dijetalna pića su odličan način da smanjim unos kalorija

Svakodnevno slušamo kako je većina kupovnih sokova prepuna šećera i praznih kalorija. Njihove dijetalne zamene, na žalost, nisu ništa bolje. Pića koja sadrže veštačke zaslađivače otvaraju apetit i počavaju želju za slatkim zbog čega utehu pronalazimo u raznim grickalicama, odnosno praznim kalorijama. Takođe, takvi napici su najčešće prepuni aditiva.

Ako volite slatka pića, iscedite sok od svežeg voća ili skuvajte zeleni čaj ili od kamilice, nane i zasladite ga kašičicom meda.

4. Grickalice bez masnoća pomažu kod mršavljenja

Mitovi o masnoći zbog koje se gojimo i koja je nezdrava došli su do svog vrhunca, a sve je više proizvođača koji nude hranu i grickalice bez masnoće. Reč je o zamci.

Iste te "lagane" grickalice su pune aditiva i šećera koji su jednako ili više kalorične od samih masnoća, a eliminacijom masnoća uklonjene su i one dobre, takozvane nezasićene masne kiseline koje su potrebne organizmu pa mogu biti odlični saveznici kod mršavljenja.

Maslinovo i laneno ulje, koštunjavo voće poput baderma, oraha i lešnika prepuni su zdravih masnoća i ne zaboravite, pomažu kod mršavljenja.

5. Proteinske dijete su najbolji način da skinem višak kilograma

Proteinske, mesne dijete bile su vrlo popularne jedno vreme jer od njih u rekordnom roku možete skinuti i nekoliko kilograma. Reč je samo o jo-jo efektu.

Iako su proteini odlični saveznici kod mršavljenja, potpuno izbacivanje ostalih namirnica (poput ugljenih hidrata i masnoća) može dovesti do nedostatka određenih vitamina i minerala u telu, usporene probave i povećanja holesterola u krvi.

Neka se na vašem dijetalnom tanjiru nađe što više boja i namirnica. Tada će vaše telo biti u ravnoteži, a potreba za hranom manja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs