Pune antocijanina

Borovnice smanjuju rizik od dijebetesa tipa 2

Iako je svo voće korisno, borovnica, jabuka i grožđe se ističu, dok sokovi nemaju blagotvoran efekat
Nutricija 30.08.2013. - 18:17h Autor: haber.ba
Foto: Shutterstock

Konzumiranje voća, naročito borovnica, jabuka i grožđa, povezano je sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, navodi se u studiji u Britanskom medicinskom žurnalu. Svo voće ima pozitivan efekat, ali se ove vrste ističu. Borovnice smanjuju ovaj rizik za 26 posto, ostalo voće za dva posto, ako se konzumira tri puta nedeljno. Stručnjaci su utvrdili da voćni sokovi nemaju ovakav blagotvoran efekat.

 

Istraživanje je zasnovano na analizi navika u ishrani više od 187.000 ljudi u SAD. Stručnjaci iz Britanije, SAD i Singapura iskoristili su podatke tri odvojene studije koje su proveli medicinski profesionalci u Americi o vezi između voća i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Dijabetes je neizlečivo stanje u kom telo ne može da kontroliše nivo šećera u krvi zbog problema sa hormonom insulinom. U slučaju tipa 2 ćelije pankreasa ne proizvode dovoljno insulina ili ćelije ne reaguju pravilno na insulin.

Tokom studije, stručnjaci su svake četiri godine anketirali učesnike i pitali ih koliko često konzumiraju određene vrste voća i u kojim količinama.

Naučnici smatraju da je to zato što u borovnici ima mnogo antocijanina, za koje je u eksperimetima na miševima utvrđeno da povećavaju potrošnju glukoze. Procesom pravljenja voćnog soka antocijanini se gube, pa ostaje samo tečnost koja se lakše apsorbuje.

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...