Za opštu dobrobit organizma

Orah protiv starenja, pojave raka i neuroloških poremećaja

Ova voćka ubrzava metabolizam, idealna je hrana za trudnice, sprečava upalna oboljenja, a osim toga smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i raka
Nutricija
23:44h Autor:
Foto: Shutterstock

Još od davnina, ljudi sa Orijenta su pevali hvalospeve orahu zbog njegovih zdravstvenih svojstava. Danas se njegov značaj i prisustvo proširilo na sve krajeve sveta. Ipak, veliki broj osoba nije upoznat sa zdravstvenim koristima ove voćke.

 

Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Ove kiseline snižavaju nivo lošeg, te povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može da vas drži podalje od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce.

 

Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina, imaju moć da spreče upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis.

 

Ova voćka se može pohvaliti i antioksidativnim svojstvima koja poboljšavaju imuni sistem, štite organizam od preranog starenja, pojave raka i neuroloških poremećaja. Oni su, takođe, bogat izvor vitamina E koji pomaže u rešavanju kožnih problema.

 

Orasi mogu biti zdrava hrana osobama koje su na dijeti, jer ubrzavaju metabolizam. Bogati su vitaminima B kompleksa, kao što su folati, riboflavin, tiamin i drugi što ih čini idealnom namirnicom za trudnice.

 

Osim toga, orasi sadrže nekoliko minerala i hranjivih sastojaka, kao što su mangan, kalijum, cink, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i bakar koji služe u različite svrhe, uključujući razvoj spermatozoida i sintezu kiselina. Mogu da se koristite i kao prirodni laksativi, jer mogu pomoći kod zatvora.

 

Orah se može pohvaliti i jakim adstrigentnim svojstvima koja štite kožu od isušivanja. U stvari, upravo zbog toga se već godinama koriste u terapijskim masažama, aromaterapijama i kozmetičkim proizvodima. Sa svojom riznicom hranjivih materija, minerala i vitamina podtiču rast, razvoj i opštu dobrobit. Oni smanjuju rizik od strašnih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak, rak creva i druge vrste raka.

 

Ova voćka je već odavno jedan od omiljenih sastojaka kolača. Međutim, nemojte da ih konzumirate samo u omiljenoj poslastici – orah, sam po sebi, ima fantastičan ukus, a sada kada znate i koliko je zdrav, verujemo da ćete ga konzumirati što češće.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...