Raste svuda oko nas

Njom je Hipokrat lečio najteže bolesti: Ako želite zdravlje, nabavite ovu biljku!

Sada je i zvanično međunarodno istraživanje proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutno najzdravijim povrćem na planeti
Fitnes & Nutricija
07:16h Autor:
Njom je Hipokrat lečio najteže bolesti: Ako želite zdravlje, nabavite ovu biljku!
Foto: Profimedia

Reč je o biljci koja se naziva potočarka (Nasturtium officinale). Iako su od davnina poznata njena lekovita svojstva, ova je biljka kroz generacije pomalo zaboravljena. Poreklo potočarke je područje Evroazije, ali danas je široko rasprostranjena i može se naći gotovo svuda u svetu.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lečenju zdravstvenih tegoba.

Antički grčki lekar i otac medicine Hipokrat cenio je ovu biljku i preporučivao je za lečenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije.

Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Sada je zvanično međunarodno istraživanje proglasilo ovu lisnatu zelenu biljku trenutno najzdravijim povrćem na planeti, odnosno namirnicom broj 1.

Reuma koju lekari nisu mogli da ublaže: Žena otkriva kako se zauvek oslobodila bola! (RECEPT)

O njenoj hranljivoj vrednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna i pomorandže.

U čemu je tajna

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu i reguliše poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu lečenja prirodnim putem.

Ova biljka čisti krv, osvežava, podstiče apetit i pročišćava ceo organizam. Kod autointoksikacije - toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u pučkoj medicini ima veliku primenu u lečenju i to kao sveža i u obliku svežeg soka.

Preporučuje se uzimanje svežeg soka u razmeri 1 : 5, jedan deo soka i pet delova vode, jer čisti sok može izazvati upalu želuca i ždrela.

Sveži sok potočarke uzimamo prema propisanom receptu jer nije preporučljivo svakodnevno uzimanje soka, već sa pauzama. Naime, gorušičino ulje koje sadrži većim se delom izlučuje kroz bubrege i u njima pojačava cirkulaciju i pojačava mokrenje, dok duža upotreba može nadražiti bubrege.

Ruska mast od tri sastojka: Posle 10 dana, od bolesti ostaje samo uspomena! (RECEPT)

Sok potočarke je omiljeno sredstvo za spoljašnju upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, kod ispadanja kose u vidu utrljavanja soka ili stavljanja obloga.

Kao oblog od zgnječenih listova koji stavljamo na obolela mesta smanjuje pojavu sunčanih pega na koži, leči šugu i razne kožne nečistoće.

Naučna istraživanja govore o zaustavljanju rasta tumora i metastaza (eksperimentisano na životinjama), ako se ekstrakt potočarke ubrizga u deo tela i kao pomoć u lečenju kardiovaskularnih bolesti i u zaustavljanju širenja raka dojke.

Ujedno se okorelim pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke jer izvrsno deluje i sprečava štetne posledice pušenja.

Za pripremu obloga lišće potočarke možemo smrviti, isceckati tako da dobijemo kašastu smesu koju onda nanosimo na obolelo mesto.

Medicinska sestra 50 godina lečila ljude od raka: Recept starog plemena!

Pre stavljanja obloga tretirano mesto očistimo alkoholom, stavimo kašastu smesu i previjemo. Oblog držimo od 2 do 4 sata i posle skidanja operemo i namažemo mašću ili uljem.

Obloge od potočarke primenjujemo kod raznih kožnih nečistoća, pogotovo onih koji su nastali delovanjem raznih gljivica.

Dobro oprane listove u više voda, odstajale u slanoj vodi i sirćetu i ponovo isprane možemo uzimati za pripremu salate.

Salatu začinimo sitno naseckanim belim lukom, maslinovim uljem, sokom limuna, malo soli i bibera, a po želji dodamo i tanko sečeni luk i pustimo da odstoji tri sata.

Uzimamo kao dijetalno jelo kod navedenih oboljenja.

50 godina trpeo strašne migrene: Deka (79) pronašao neverovatan lek za glavobolju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs