Nakon što ostavite cigarete, vreme je za promenu navika

Kako da izbegnete gojenje nakon što prestanete da pušite

Nakon što prestanete da pušite, možete se suočiti sa novim problemima, poput nervoze i stalnog osećaja gladi. Pred vama je nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći tokom krize odvikavanja od cigareta
Lepi & Zdravi
08:18h Autor:
Kako da izbegnete gojenje nakon što prestanete da pušite

Ako ste prestali da pušite, onda ste već upoznati sa činjenicom da jedete češće nego što je to uobičajeno i da postoji velika šansa da se ugojite. To je sasvim normalna pojava, jer mozak postaje veoma siromašan hemikalijama zbog kojih se osećamo dobro, tj. dopaminom i serotoninom.

Većina žena, nakon što prestane da puši, dobije nekoliko kilograma, jer pokušavaju da nadoknade ove hemikalije kroz nezdravu i masnu hranu. Naime, dopamin se otpušta kada konzumirate hranu sa visokim sadržajem masti, a serotonin prilikom konzumiranja namirnica koje sadrže šećere i obrađene ugljene hidrate.

Ipak, nije sve tako crno. Postoje i načini pomoću kojih možete izbeći gojenje nakon što prestanete da pušite. Pred vama je nekoliko korisnih saveta.

Budite aktivni

Podignite nivoe dopamina i serotonina, ali ne uz pomoć hrane. Umesto toga, pokušajte da se pridržavate zdravih navika. Primera radi, trčanje podiže nivo dopamina, a razgovor sa prijateljicama ili lagana i mirna šetnja podižu nivo serotonina.

Izbegavajte ekstremne dijete

Možda mislite da se nećete ugojiti ako iz ishrane izbacite ugljene hidrate, ali činjenica je da su oni potrebni organizmu kako bi se sprečila konstantna želja za hranom. Nikako se nemojte upuštati u ekstremne dijete već obavezno u ishranu uvrstite pametne ugljene hidrate, kao što su integralne žitarice, sveže voće i povrće.

Povećajte unos proteina

Nemasno meso, jaja, soja i orašasti plodovi bi trebali da budu deo vaše ishrane nakon što prestanete da pušite. Proteini prilikom svakog obroka pomoći će vam da držite pod kontrolom glad i nivo šećera u krvi tokom dana.

Žvakaća guma

Vaša usta su navikla na cigarete i nemojte to zanemariti. Između obroka žvaćite žvakaću gumu bez šećera. Prestanak pušenja može direktno ili indirektno povećati apetit. Žvakaća guma će vam zaposliti usta, a istraživanja pokazuju da vam čak može pomoći i da smršate.

Izađite iz rutine

Da li obično idete sa kolegama na pauzu za cigaretu u određeno vreme? Kako biste se postarali da to više ne radite i izbegli miris cigareta ili idite na pauzu ranije ili prošetajte u vreme pauze. Poput obrazaca u ishrani, obrasci u pušenju doprinose zavisničkom ponašanju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs