Dubinski lek za čišćenje organizma

Redovno pijte toplu prokuvanu vodu: Evo šta će se dogoditi! (RECEPT)

To je deo tradicije na bliskom i dalekom Istoku stare hiljadama godina. Ako ljudi nešto slede i čuvaju iz generacije u generaciju, možemo da pretpostavimo da je to iz nekog razloga korisno
Nutricija 19.12.2015. - 20:46h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstock

Prema ajurvedi, redovna upotreba prokuvane vruće vode jača naš imunitet, daje snagu i energiju. U našim krajevima, ali i na Istoku se upotreba vruće vode za piće podrazumeva. U Rusiji, Ukrajini i sličnim zemljama "kipjatok" se stalno drži u samovaru i normalno se pije umesto hladne vode.

 

U zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slične, vruća voda i drugi vrući napici takođe su uobičajeni. To je deo tradicije stare hiljadama godina. Ako ljudi nešto slede i čuvaju iz generacije u generaciju, možemo da pretpostavimo da je to iz nekog razloga korisno.

 

Đumbirova voda za mršavljenje: Najzdraviji napitak koji topi salo! (RECEPT)

 

Zašto kuvati vodu

 

Smisao kuvanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuvanjem se uništavaju mikroorganizmi i podstiče se taloženje hemijskih nečistoća iz vode. Ako prokuvate običnu vodu iz česme i pustite da vrije bar 5 minuta, posle hlađenja možete da nađete gust talog otpadnih i štetnih materija. Dakle, prvi rezultat kuvanja je mikrobiološka i hemijska ispravnost vode. Druga svrha prokuvavanja je suptilnija, ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biohemijskim reakcijama koje se neprekidno događaju u našem organizmu. Voda i vatra leže u osnovi hemije, a pre svega biohemije.

 

Zajedničko ime za sve metaboličke procese u telu je pita doša. Bukvalni prevod reči pita je "kiselina", pa sama reč ukazuje na probavu i biohemijske procese. Prema ajurvedi, pita doša sastoji se od vatre i vode. Poseban deo ovog principa je agni, što u prevodu sa sanskrta znači vatra. On predstavlja vatru probavnog sistema i odgovoran je za varenje svega što čovek pojede, popije, pomiriše, čuje, vidi, dodirne… Agni transformiše sve što dolazi u duh i telo.

 

Pili su samo vodu mesec dana: Rezultati ih iznenadili! (VIDEO)

 

Kuvanje uvodi agni u vodu

 

Kada pijemo nekuvanu vodu, naš unutrašnji agni mora da svari sve bakterije, parazite, spore i plesan koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti. Zato mnogi zapadnjaci dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. S druge strane, ako spoljašnji agni već uništi ove neželjene materije, bolest se ne javlja. Sada je jasnije zašto se voda (i hrana) kuvaju. Ranije, dok se kuvalo na otvorenom plamenu, to je bilo vidljivo i golim okom – kuvanjem se vatra, odnosno oganj (agni) uvodi u kuvanu materiju. Kuvana voda ima višak agnija i samim tim se lakše varo u telu i podstiče imunitet.

 

Redovna upotreba prokuvane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.

 

Proverite štitnu žlezdu: Treba vam samo ogledalo i čaša vode!

 

Kada pomaže vruća voda

 

Generalno može da se kaže da sve bolesti nastaju zbog nakupljanja telesnih toksina. Kada je agni jak, korisni delovi hrane apsorbuju se i učestvuju u normalnom razvoju tkiva, a nekorisni se izbacuju kroz creva i urin. Međutim, kada je agni slab, jedan deo hrane niti se apsorbuje, niti se izbacuje. On ostaje da truli u crevima i da stvara lepljivu materiju neprijatnog mirisa, koja se zove ama. Nakupljanje ame u raznim delovima tela leži u osnovi svake bolesti.

 

Zato ajurveda kod raznih bolesti preporučuje upotrebu vruće, prokuvane vode. Ovo se najbolje vidi u slučaju povišene temperature. U akutnim stanjima, kada je visoka temperatura posledica prehlade ili gripa, ajurveda propisuje da se koristi voda pripremljena u odnosu pola-pola. Dakle, kuvajte litar vode dok ne ostane pola litra, a zatim je naspite u termos. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja vruće vode, groznica će brzo da prođe.

 

Naravno, voda ne sme da bude vrela, da opeče jezik, već vruća, kao čaj. Redovna upotreba prokuvane vode, koja je kuvana dok nije ostalo 75 odsto početne količine, preporučuje se kod svih hroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost i druge.

 

Listovi bršljena kao lek: Poboljšajte zdravlje na pet načina! (RECEPT)

 

Recept za dubinsko lečenje

 

S druge strane, ako patite od hronične groznice, to ukazuje da se ama nalazi duboko u tkivima i da je pustila koren. Tada se preporučuje čuveni ajurvedski recept – šadangpanija. To je voda kuvana dok ne ostanu dve petine ukupne početne količine.

 

Kuvanjem svedite litru vode na 0,4 litra, pa je dajte pacijentu da je pije. Prilikom ove terapije, pacijent ne unosi u organizam ništa osim ove vode, a terapija sme da traje najviše tri dana, u zavisnosti od snage i bolesti pacijenta. Takvu terapiju potrebno je sprovoditi isključivo pod lekarskim nadzorom.

 

Jak agni – zdrav čovek

 

Agni je temelj autoimunog sistema i proždire sve štetne materije koje se spremaju da ugroze naše telo, bilo da su to mikroorganizmi, otrovi, telesni otpad, emocije, klimatski uticaji i drugo. Kome je agni snažan, odupreće se svakoj bolesti. S druge strane, slab agni dovodi do nakupljanja štetnih materija u telu i potom do mnogih akutnih i hroničnih bolesti. Ojačajte agni i osigurajte sebi dug život i optimalno zdravlje.

 

Rak jajnika ubije 450 žena godišnje u Srbiji: Ne ignorišite ovih 10 simptoma!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs