Da li znate

Ovako usporavate metabolizam: Navike koje vas debljaju, a da niste ni svesni!

Možda vam se čini da sve radite kako biste smršali, ali zbog ovih navika nikada nećete podstiči vitku liniju
Fitnes & Nutricija
13:56h Autor:
Ovako usporavate metabolizam: Navike koje vas debljaju, a da niste ni svesni!
Foto: Shutterstock

Čuli ste već i pre da biste ubrzali metabolizam, morate izgraditi mišiće, morate da pijete dosta vode i provoditi manje vremena sedeći. Ali postoji niz drugih faktora koje treba uzeti u obzir jer možda se mučite sa svojim metabolizmom, a da niste ni svesni gde grešite.

Jedan od glavnih problema krije se u izbegavanju određene hrane. Tako mnogi ne konzumiraju mlečne proizvode i ugljikohidrate i na taj način usporavaju metabolizam. Smanjite toplinu prostorije u kojoj boravite, jedite orašaste plodove i vežbajte u ranim jutarnjim satima.

Pogledajte šta možda radite pogrešno i kako to možete popraviti:

1. Ne uzimate mlečne proizvode

Mišići su mnogo važni za održavanje jakog metabolizma. Žene koje uzimaju 3-7 puta dnevno mlečne proizvode izgube više masti i dobiju više mišićne mase nego žene koje to ne čine. Mlečni proizvodi su bogat izvor visokovrednih proteina surutke. Surutka je vrlo zdrava i podstiče sintezu proteina koji pomaže izgradnji mišića, a kazein zaustavlja razgradnju proteina i održava vitku liniju. Uzmite barem 3 puta dnevno jogurt, mleko ili sir.

Detoks limunada izbacuje sve otrove iz tela: Ubrzajte metabolizam tokom praznika! (RECEPT)

2. Preterano grejete prostoriju

Da biste izgubili masnoću, snizite temperaturu. Smanjite temperaturu spavaće sobe na 19 stepeni i izgubićete dvostruku količinu smeđeg masnog tkiva, vrstu masti koja troši kalorije. Smeđa mast postaje aktivnija na nižim temperaturama kako bi nas zagrejala. Što je ona aktivnija, više ćete kalorija potrošti tokom dana. Prerano je reći koliko dugo trebate provesti na hladnome da bi osetili promene, ali svakako smanjite temperaturu prostora u kojem radite, spavate, boravite i budite više vremena vani.

3. Sasvim ste izbacili ugljikohidrate

Istina je da brojne studije pokazuju da je za brzi gubitak težine efikasnije ukinuti ugljikohidrate nego masti. Ali to nikako ne znači da biste trebali sasvim eliminisati ugljikohidrate iz ishrane, naročito ako redovno vežbate. Tokom vežbanja, mišići traže glikogen iz ugljikohidrata skladištenih u telu. Ako ne uzimate dovoljno ugljikohidrata, nivo likogena biće nizak i nećete imati energije za dovoljno intenzivno vežbanje. Rezultat je da ćete utrošti manje kalorija tokom vežbanja. Savet stručnjaka je da se uzme jedna porcija ugljikohidrata, veličine dlana, kao primerice smeđi pirinač, krompir, zobena kaša uz svaki glavni obrok.

Očistite organizam jabukom: Posle ovoga probava radi kao sat! (RECEPT)

4. Brzate kroz trening snage

Intenzivno vežbanje bicepsa, dizanje tegova, ulaganje maksimalne snage su izvrsni način da se izgrade mišići. Ali prebrzo prolaženje kroz sve te korake u teretani, učinit će da propustite glavne pokretače matabolizma koje dolaze od ekscentričnih pokreta. Ekscentrično vežbanje je faza u kojoj se mišić izdužuje, to se zove negativna faza pokreta, za razliku od koncentrične faze u kojoj se skraćuje, pozitivna faza pokreta. Najjači smo u ekscentričnoj fazi pokreta čak za dvostruko više pa to traži od tela više vremena za oporavak nego klasično dizanje tegova. Grčko istraživanje pokazuje da su žene koje su se fokusirale na ekscentrično vežbanje povećale sagorevanje masti za 5 do 9 posto nakon 8 nedelja.

5. Pogrešan međuobrok

Umesto da za užinu umete pirinčane kolačiće, uzmite orašaste plodove. Jednu šaku. Poluzasićene masne kiseline, naročito orasi povećavaju aktivnost određenih gena koji kontrolišu sagorevanje masti, pa trošite više kalorija tokom dana.

Ubrzajte metabolizam za kratko vreme: Na pragu četrdesete ovo morate da radite!

6. Mislite na trajanje vežbanja umesto na intenzitet

Ako vežbate 3 puta nedeljno jačim intenzitetom po dvadeset minuta, izgubićete tri kilograma više nego osobe koje vežbaju 40 minuta 3 puta nedeljno. Trening u intervalima također daje bolje rezultate jer je posle vežbe potrošnja kiseonika veća što znači da ćete nastaviti sagorevanje kalorije još jedan deo vremena nakon neke vežbe.

7. SO

Morska sol je ukusnija od drugih soli ali joj nedostaje joda, ključnog elementa koji treba štitnoj žlezdi. Štitna žlezda kontroliše metabolizam. Bez dovoljno joda, štitna žlezda ne može proizvoditi hormone što usporava metabolizam. Pazite da je so jodirana i jedite hranu u kojoj ima joda, jaja, morske trave, bakalar, morski plodovi, banane, brusnice, krompir.

8.Vežbate u pogrešno vreme

Dnevna svetlost je bitna za zdravlje metabolizma, pa izađite i trčite ujutru. Ljudi koji upijaju sunčevu svetlost rano ujutro, imaju manji indeks telesne mase nego oni koji vežbaju kasnije. Rano jutarnje svetlo pomaže u regulaciji cirkadijskog ritma koji kontroliše bezbrojne funkcije u telu, od toga koliko kvalitetno spavate i koliko energije trošite, koliko jedete, sve komponente važne za efikasan metabolizam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs