Lista loših namirnica

Ovo ne smete da jedete ako želite lepu kožu

Izbegnite pojavu suve kože, akni, pa čak i bora vodeći računa o tome da ne unosite hranu koja remeti bilans vode u organizmu, smanjite so, kofein i alkohol. Redovna hidratacija je jako bitna
Fitnes & Nutricija
09:40h Autor:
Ovo ne smete da jedete ako želite lepu kožu
Foto: Thinkstock

Ljudska svest o zdravoj ishrani i zdravom životu se uveliko budi, a sa tim, svakako, ide i briga o lepoti. Dobro zdravlje, kao i kvalitetna i dobro izbalansirana ishrana se ocrtavaju na vašoj koži, i suprotno. Evo liste koje su to namirnice loše za zdravlje kože i zašto bi trebalo da ih izbegavate.

Hrana koja remeti balans vode u organizmuDobra hidriranost je veoma bitna za zdravlje i lepotu kože. Dehidratacija ili nedovoljna hidriranost mogu izazvati suvu kožu, bore, pa čak i akne koje nastaju kao spoj suve kože i mrtvih ćelija.

Višak soliUnos puno soli u organizam može proizvesti nakupljanje viška tečnosti u organizmu, pa koža izgleda natečeno i umorno. Izbegavajte slane grickalice i jako posoljenu hranu - solite samo kako biste malo začinili jelo.

Višak kofeinaKofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u organizmu i ubrzava proces starenja tako što istanjuje kožu. Kofein je i diuretik, pa preveliki unosi mogu izazvati dehidrataciju. Pripazite sa količinama kafe, čaja i čokolade koje unosite tokom dana.

AlkoholAlkohol dovodi do dehidratcije i vazodilatacije, proširenja proširenja krvnih sudova, što dovodi do opuštanja mišićnog tkiva, a u kombinaciji sa dehidratacijom doprinosi nastanku akutne psorijaze.

Namirnice visokog glikemijskog indeksaOva hrana je krivac za velike oscilacije šećera u krvi što dovodi do viška lučenja insulina i androgena, što za posledicu ima podelu ćelija kože i spajanje sa mrtvim ćelijama - tako dobijemo akne. Uopšte smanjite unos šećera u organizam ako imate problema sa kožom, čak i ako je u pitanju med.

Gazirana pićaGazirana pića su noćna mora za zdravlje kože, sve loše supstance kriju se upravo tamo. Precrtajte ih!Prerađevine poput konzervisane hrane, mesne prerađevine i slatkiši su prepuni aditiva koji nikako ne laskaju našoj koži.

Hrana koja povećava proizvodnju slobodnih radikalaSlobodni radikali uništavaju prirodni kolagen i elastin, vlakna koja podržavaju našu kožu, čine je elastičnom i zategnutom. Oni isto tako mogu da naruše DNA strukturu.

Crveno mesoPreterano velika konzumacija crvenog mesa posebno onih masnijih delova može dovesti do upalnih procesa u koži. Zasićene masti oslobađaju višak slobodnih radikala koji nadjačavaju antioksidante.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs