Namirnice bogate ovim mineralom

6 najboljih izvora kalcijuma

Ukoliko u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite mleko, spanać, ribu, jogurt, kupus i orašasto voće, imaćete jače i zdravije kosti
Fitnes & Nutricija
21:56h Autor:
6 najboljih izvora kalcijuma
Foto: Shutterstcok

Možda već znate ili ste čuli o značaju kalcijuma za naš organizam i koliko je on neophodan za održavanje zdravlja kostiju i zuba. Ali, ono što možda ne znate je da nema potrebe da uzimate kalcijum u vidu dodataka ishrani (šumeće tablete, vitamini i slično) kako biste dobili dovoljne količine ovog minerala. Postoji dovoljno namirnica koje možete uključiti u svakodnevnu ishranu kako biste povećali njegov unos. Donosimo vam šest najboljih. MlekoNajbolji izvor kalcijuma je, naravno, mleko. Ono je prirodan izvor ovog minerala i ima ogromne zdravstvene koristi. Današnje mleko iz tetra-paka je takođe odlično, bar što se tiče sadržaja kalcijuma. Najbolje od svega je što ga možete uvrstiti u ishranu tokom svakog obroka – doručka, ručka i večere. Osim toga, istraživanja pokazuju da čaša toplog mleka pred spavanje pomaže da zaspite. SpanaćJoš jedan odličan izvor kalcijuma je spanać. Veći broj povrtarskih kultura zelenih listova (zelena salata, kelj, blitva) sadrži velike količine kalcijuma, ali ga spanać sadrži najviše. Pored toga, bogat je i gvožđem. Ukoliko ga uvrstite u ishranu, imaćete i jače i zdravije kosti. RibaRibe kao što su sardine, tunjevina i losos bogati su izvori kalcijuma, jer sadrže veoma male i mekane kosti koje su lako probavljive, a istovremeno pomažu da dobijemo dovoljnu količinu kalcijuma. Pored toga, ove vrste riba su i bogar izvor vitamina D.

Jogurt

Jogurt je dobar izvor kalcijuma, jer je mlečni proizvod. Zapravo, svi mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, a naš organizam ga iz ovih proizvoda apsorbuje sa ekstremnom lakoćom. Pored toga, mlečni proizvodi su bogati i nekim drugim osnovnim mineralima, kao što su magnezijum i fosfor. KupusPovrće zelenih listova, a posebno ono iz porodice kupusa, kao što su brokoli, prokelj i kupus, odličan je izvor kalcijuma. Uvrstite puno ovog povrća u vašu svakodnevnu ishranu, te će dodatne hranjive materije koje ono sadrži (viamini K i C) korisno uticati na vaš organizam na više načina. Orašasto voćeOrašasto voće, semenke i žitarice su, takođe, dobar izvor kalcijuma, te ih vredi uvrstiti u ishranu. Oni, kao i sve ostale navedene namirnice, pružaju i dodatne koristi vašem organizmu. Ipak, sa njima treba biti umeren, jer su neke od njih veoma kalorične.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs