Zdravstveni rizici toplog napitka

Istraživanje: Da li je kafa štetna ili dobra po zdravlje?

Nova studija je pokazala da je povećana konzumacija kafe povezana sa većim rizikom od smrti kod muškaraca i žena mlađih od 55 godina
Fitnes & Nutricija
14:28h Autor:
Istraživanje: Da li je kafa štetna ili dobra po zdravlje?
Foto: Shutterstock

U studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings naučnici tvrde da muškarci, mlađi od 55 godina, koji piju više od 28 šoljica kafe sedmično (4 šoljice na dan) imaju čak 56 odsto povećan rizik od smrti. Žene u tom starosnom dobu koje piju tolike količine kafe dva puta su izloženije riziku od smrti od onih koje ne piju toliko kafe.

Studija je obuhvatila 43.727 muškaraca i žena starosti od 20 do 87 godina u razdoblju od 1971. do 2002. godine."Studija je pokazala da je sigurno piti jednu do tri šoljice kafe na dan", kaže jedna od saradnica na studiji Xuemei Sui, a prenosi USAToday. "Ispijanje više od četiri kafe na dan može da ugrozi zdravlje", kaže Sui koja je asistentkinja na Univerzitetu u Južnoj Karolini u Kolumbiji.

Istraživanje nije pokazalo povećan rizik kod odraslih u starosnom dobu iznad 55 godina. Sui kaže da treba voditi računa o mogućoj pristrasnosti studije koja, naravno, nije mogla da uključiti starije ljude koji su lošijeg zdravstvenog stanja.

Razlozi za povećan rizik od smrti kod mlađih punoletnika nisu jasni jer su stručnjaci tokom godina pronašli podjednako brojne i prednosti, i nedostatke kafe.

Sui kaže da kofein može da povisi otkucaje srca, kao i krvni pritisak, te razinu šećera u krvi. Međutim kafa je glavni izvor antioksidansa, kaže Sui. Takođe, potvrdila je da studija nije pronašla značajniju povezanost između konzumiranja kafe i srčanih bolesti. Da bi se kafa eventualno povezala sa oboljenjima od karcinoma, potrebna su opširnija straživanja.

Greg Fonarou (Fonarow), zamenik direktora kliničke kardiologije na Medicinskoj školi David Geffen pri Univerzitetu UCLA kaže kako su "razlike u prehrambenim sastojcima, bračni status i drugi društveno-ekonomski činioci koji nisu bili prilagođeni za potrebe ovog istraživanja, takođe mogli da utiču na neke od ovih rezultata", kaže Fonarou.

Fonarou, koji nije bio uključen u istraživanje, kaže da je tokom proučavanja i anketiranja ljudi oko količine kafe koju piju, moglo doći do zbunjujućih rezultata, jer neke smrti nisu uopše morale da budu povezane sa kafom.

Istraživanje iz 2012. pokazalo je da ljubitelji kafe starosti od 50. do 71. godine manje podežu riziku od smrti od njihovih vršnjaka koji nisu konzumirali kafu. U toj studiji, naučnici iz Nacionalnog instituta za rak, koji je deo Nacionalnog instituta za zdravstvo, te iz AARP-a, otkrili su da ljudi koji više piju kafu, imaju i sve manji rizik od smrti.

Joseph DeRupo, portparol Nacionalnog udruženja ljubitelja kafe u SAD-u kaže da nova studija "predstavlja rezultate koji su u raskoraku s prevladavajućim naukama, kao i sa široko prihvaćenim naučnim metodama".

Budući da kafa uvek izaziva rasprave, Sui kaže da je potrebno još više istraživanja. U međuvremenu, u svakom slučaju bi trebalo izbegavati prekomeran unos kafe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Kafazdravlje