Namirnice koje su lek za um

Borovnica i žitarice jačaju mozak

Spojite ukusno i zdravo, uživajte u crnoj ribizli, kikirikiju i brokoliju kako biste poboljšali pamćenje
Fitnes & Nutricija
16:52h
Borovnica i žitarice jačaju mozak
Foto: Thinkstock

Ako želite da izbegnete bolesti uvedite zdravu ishranu u vaš život. Ovo su namirnice koje najviše vode računa o vašem mozgu i pomažu mu da radi brže.

1. Orašasti plodovi

Unos vitamina E može pojačati rad vašeg mozga, pokazala su istraživanja američkih naučnika. Upravo ovim vitaminom bogati su orašasti plodovi, zato kupujte orahe, bademe, kesten, kikiriki, lešnike, pistaće. Ne samo da ćete uživati u grickalicama, koje će vam poslužiti kao dobri afrodizijaci, već ujedno poboljšavate svoje zdravlje.

2. Žitarice od celovitog zrna

Kako biste sebi obezbedili ispravan dotok energije izaberite žitarice od celovitog zrna, koje oslobađaju glukozu u krvi i daju vam dodatnu energiju. Preporučujemo "smeđe" žitarice, pšenične mekinje i smeđu testeninu.

3. Borovnice

Istraživanja Univerziteta Tufts u SAD dokazala su kako upotreba borovnice može biti efikasna u poboljšanju funkcija mozga. Ovo voće je lako dostupno, zato ga koristite što češće.

4. Semenke bundeve

Samo nekoliko semenki bundeve dnevno potrebno je kako biste vaš organizam snabdeli idealnom količinom cinka. One, takođe, podstiču brže razmišljanje i daju vam dodatnu energiju.

5. Masna riba

Esencijalnih masnih kiselina nema u telu i moraju se uneti hranom. Najviše omega 3 masnih kiselina se nalaze u masnoj ribi. Dobri izvori su i laneno seme, laneno ulje, sojino ulje, orahovo ulje i soja. Oni su dobri za zdravlje mozga, srca, zglobova i opštu „dobrobit“ organizma. Riba sadrži esencijalne masne kiseline u već gotovom obliku, što omogućuje telu da ih lako koristi (plava riba, losos, pastrmka, skuša, srdela, haringa).

6. Povećajte vitalnost vitaminima

Pojedini vitamini kao B, B6, B12 i folna kiselina smanjuju broj homocisteina u krvi. Pojačana doza ovih aminokiselina povezana je sa povećanim rizikom od moždanog udara i Alchajmera, zato unošenjem vitamina izbegnite opake bolesti.

7. Paradajz

Likopen, snažan antioksidans pronađen u paradajzu, ima jedinstvenu sposobnost da uništava slobodne radikale, koji štete mozgu. Zato, jednu dnevnu dozu pardajza u vidu salate ili vašeg omiljenog jela obavezno priuštite sebi.

8. Crna ribizla

Odavno je poznato da vitamin C povećava koncentraciju i pamćenje. Jedan od najboljih izvora ovog vitamina je upravo crna ribizla.

9. Brokoli

Puno vitamina K, koji služi za poboljšanje moždanih funkcija, nalazi se upravo u ovom zelenom povrću. Brokoli bi trebalo redovno da se nalazi na vašem dnevnom meniju u salati, čorbi ili nekom ukusnom specijalitetu.

10. Žalfija

Ova biljka je dugo imala reputaciju lekovitog čaja, a služila je i kao eterično ulje. Međutim, kako ovo nisu jedini pozitivni uticaju žalfije, ona se preporučuje i kao odlično sredstvo za poboljšanje pamćenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs