Istraživanje

Ukoliko volite da jedete jaja, ovo će vas obradovati

Iako se u 20. veku često ponavljalo da više od dva jaja nedeljno povećava holesterol u krvi, poslednjih godina naučnici dokazuju da je reč o mitu
Medicina
19:36h Autor:
Ukoliko volite da jedete jaja, ovo će vas obradovati
Foto: Shutterstock

Nova studija sprovedena na adolescentima pokazala je da to što neki ljudi jedu više od 2 jaja nedeljno nije povezano sa povećanim holesterolom. I to bez obzira da li su osobe fizički aktivne ili pasivne.

Naučnici sa Univerziteta Granada analizirali su vezu između unosa jaja u adolescenciji i glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, poput lipidnog profila, preteranog nakupljanja masnog tkiva, rezistencije na insulin i povišenog krvnog pritiska.

Doktor Alberto Soriano Maldonado, autor studije, objašnjava: "Najnovija istraživanja pokazuju da na povećanje holesterola više utiče unos zasićenih masti i transmasti nego količina holesterola u hrani".

Jaja su jeftin izvor vrlo kvalitetnih proteina, minerala, folata i vitamina B. Zbog toga pružaju velike količine hranjivih materija potrebnih za optimalan razvoj u adolescenciji.

Pao je mitAmerička organizacija kardiologa American Heart Association 1973. godine preporučila je ljudima da ne jedu više od 3 jaja nedjeljno. I godinama su mnogi lekari u to bili uvereni.

Međutim, iako je hrana bogata holesterolom obično bogata i zasićenim mastima, to nije slučaj sa jajima. Srednje veliko jaje sadrži 200 miligrama holesterola, međutim sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti i samo 70 kalorija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs