Obavezna dnevna doza vitamina

7 razloga zašto je paradajz kralj svih obroka

Ova crvena namirnica smanjuje holesterol i trigliceride i usporava starenje
Fitnes & Nutricija
19:08h
7 razloga zašto je paradajz kralj svih obroka
Foto: Thinkstock

Pijace i prodavnice su prepune paradajza, kome je sad sezona, tako da nema izgovora da se ne nađe na vašem meniju. Savršeno ide uz meso, ribu i ostalo povrće, a možete ga uzgajati i sami. Mi vam otkrivamo sve blagodeti ove ukusne crvene namirnice.

1. Prepun je vitamina C - ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B, te vitamin E i K. Bogat je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno gvožđem.

2. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Reguliše probavu i sprečava negativno delovanje bakterija.

3. Podstiče stvaranje karnitina - sličnog aminokiselinama, koji razgrađuje i sagoreva masnoću i pretvara je u energiju.

4. I straživanja su pokazala kako konzumiranje paradajza ili njegovih prerađevina smanjuje nivo holesterola i triglicerida.

5. Paradajz je prepun i drugih hranljivih sastojaka, poput beta karotena, luteina i zeaksantina koji se često nazivaju "vitaminima za oči".

6. Ova namirnica je jedna od retkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuvanjem i pasiranjem) ne gubi nutritivne vrednosti.

7. Plodovi paradajza savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuvati, puniti, a njihov slatko kiselkasti ukus je nezamenjiv.

Paradajz se može jesti sirov, sušen i kuvan i pripremiti na bezbroj načina. A, ukoliko želite da probate jedan specijalitet - tart od paradajza - ovde možete saznati kako da spremite ovo ukusno jelo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs