Probajte

Napravite sami kefir: Lako i jednostavno donesite izvor zdravlja na vaš sto! (RECEPT)

Što biste kupovali kefir kada možete da ga napravite u svojoj kući, a on će biti daleko zdraviji nego onaj iz prodavnice, a o svežini da i ne govorimo
Fitnes & Nutricija
08:28h Autor:
Napravite sami kefir: Lako i jednostavno donesite izvor zdravlja na vaš sto! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Većina vas je čula za ovu čudesnu "gljivu", odnosno mikroorganizme koji se svakodnevno prebacuju iz jedne teglice u drugu, pri čemu se dodaje novo, odnosno procedi i popije staro kefirno mleko.

Za što je sve dobro kefirno mleko?

Naime, od novonastalog kefira možete imati višestruku korist, budući da ublažava upale, poboljšava probavu, jača imunitet, čisti organizam, i pomaže prilikom mršavljenja.

Ukoliko i vi želite da napravite svoj napitak, svakako treba da nađete svoje prvo zrnce za uzgoj ove kulture. Tako sve počinje. Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive.

Očistite organizam za 14 dana: Za ovu kašu kažu da je pravi eliksir mladosti! (RECEPT)

Kefirna zrnca, koja izgledom podsećaju na kuvani karfiol, po sastavu su mešavina belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida i sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca.

Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mleku i nemaju rok trajanja, mogu živeti večno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez naučnog odgovora.

Količina oko pola velike kašike zrnaca dovoljna je za 3 dl mleka.

Zrnca prelijte kravljim ili kozjim mlekom i ostavite u tegli poklopljeno 24 sata. Kad se mleko zgusne, kefir je gotov. Dobro promešajte celu smesu, zatim sve procedite kroz cediljku. Zrnca iz cediljke ponovo ubacite u novo mleko, a tečni sadržaj koji je ostao, popijte. Možete ubacite i semenke lana.

Legenda koja je otkrila recept za kefir: Napitak koji donosi dugovečnost!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs