Šta morate da imate u frižideru

5 dostupnih namirnica koje zaslužuju vašu pažnju

Lagane, hranljive i relativno jeftine, ove namirnice ne možete da preskočite, ukoliko želite da poboljšate stanje organizma i zaštitite se od bolesti i preranog starenja
Fitnes & Nutricija
21:30h Autor:
5 dostupnih namirnica koje zaslužuju vašu pažnju
Foto: Shutterstock

Zdrava hrana ne mora da bude skupa i egzotična. Postoje i puno jednostavnija i jeftinija zdrava rešenja koja se nalaze u svakom supermarketu. Donosimo vam popis od 5 super-namirnica koje bi svakako trebalo da redovno imate u frižideru.

1. Kefir Bogat je proteinima, a ima manje šećera nego većina ostalih mlečnih proizvoda. Jača imunitet i štiti od raka creva pa ga možete uzimati kao međuobrok, ali i kao dodatak mesu, krompiru ili salatama umesto klasičnih masnih umaka. 2. Borovnice Čak i smrznute, borovnice su izvrstan dodatak ishrani jer su pune antioksidansa i vitamina C. Pozitivno deluju na krvožilni sustav, a osim što su dobre za zdravlje, poznate su i kao jedan od najboljih prirodnih anti ejdž (anti-age) tretmana. Navodno jednostavno brišu umor i bore s lica.

3. Sardine

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u sardinama smanjuju rizik od srčanih oboljenja, artritisa i Alzheimerove bolesti, a izvrsne su i za lepu kosu i bolje pamćenje. Bilo bi poželjno da ih jedete dva puta nedeljno. 4. Brokoli Ovo niskokalorično i ukusno povrće pravi je šampion među namirnicama. Brokoli je pun antioksidansa i vitamina A, C i K pa je izvrstan alat u borbi protiv tumora i srčanih oboljenja. Pospešuje probavu i snažan je antioksidans.

5. Banane Premda su na lošem glasu zbog broja kalorija, stručnjaci tvrde da su banane izuzetno zdrave. Pomažu u kontrolisanju visokog pritiska, a zbog vitamina B6 izvrsno deluju na kožu, kosu, nokte i kosti. U kratkom roku telu daju energiju pa mogu da zamene doručak ili da posluže pre vežbanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs