Usporava rast tumora

Sveti patlidžan: Potpuno neverovatno šta sve leči ovo povrće!

Ovo povrće potiče iz Indije, a vekovima ga koriste u Japanu, Kini, Aziji, i to isključivo u lekovite svrhe
Nutricija 17.09.2015. - 12:23h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstock

Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan, modri patlidžan. Njegovo široko razgranato stablo visinom doseže i do 70 cm, a krase ga izuzetno veliki zeleni listovi. Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama.

 

Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje. Ova zanimljiva  biljka potiče iz Indije gde je u upotrebi već 3000 godina.

 

Iz Indije se njegov uzgoj najpre proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. veku počeo se uzgajati na području južne Evrope, a u 16. veka raste njegova popularnost i u srednjoevropskim zemljama.

 

Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom sveta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamena za meso.

 

Tradicionalna zimnica: Spremite je kao vaša baka! (RECEPT)

 

Primena u lečenju

 

Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primenjuje i u medicinske svrhe. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reume, opekotina kože pa čak i raka.

 

U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cenjen čaj od sveže ili osušene kore patlidžana.

 

Zaboravljena bamija: Povrće koje štiti bubrege i čini 100 čuda za organizam!

 

Poznata je i primena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala. Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijuma, kalcijuma, fosfora, bakra i magnezijuma.

 

Pomaže u kontroli dijabetesa

 

Već vekovima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa. Moderna naučna istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udeo vlakana.

 

Kako sam izlečio dijabetes bez lekova: Jedna odluka donela neslućene promene!

 

Reguliše i telesnu težinu

 

Patlidžan je povrće sa niskim udelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po čaši. Bogat je vlaknima zbog čega doprinosi osećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.

 

To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

 

Ublažava probavne tegobe

 

Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crevnih tegoba.
Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja celog probavnog sistema.

 

Neprijatelj vitke linije broj 1: Džaba se trudite ako ponavljate ovu grešku!

 

Smanjuje nivo holesterola u krvi

 

Klorogenična kiselina sudeluje u snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) holesterola.

 

Nasunin je takođe od velike važnosti jer prema tvrdnjama naučnika pomaže u prevenciji nastanka lošeg holesterola.

 

Usporava rast tumora

 

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka. Studija objavljena 2005. godine u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih sudova iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih ćelija.

 

Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

 

Štiti od virusa

 

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.

 

Šokantne tvrdnje nemačkog Nobelovca: Ove dve namirnice izazivaju rak, a stalno ih jedete!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...