Saznajte zašto

Jedite jedno jaje svako jutro: Najmoćnija hrana za telo i mozak!

Jaje za doručak ili bilo koji drugi dnevni obrok popularno je već decenijama zbog njegove visoke nutritivne i energetske vrednosti
Nutricija 08.09.2015. - 09:49h Autor: alternativa.hr
Foto: Thinkstock

Jaje za doručak ili bilo koji drugi dnevni obrok popularno je već decenijama zbog njegove visoke nutritivne i energetske vrednosti. Možete ga jesti kuvano, "na oko" ali i živo. Sirova jaja su najzdravija!

 

Formula je jednostavna, kokošja jaja predstavljaju bogat, lako dostupan i jeftin izvor vitamina, minerala, proteina, esencijalnih omega 3 masnoća itd. Iako konzumiranje jaja u bilo kakvom obliku uveliko koristi našem organizmu, mnogi naučnici se slažu da je najbolje i najzdravije konzumirati sirova jaja, budući da se većina nutrijenata i enzima prilikom termičke obrade uništava.

 

Pored glavnih sastojaka, proteina i masnoća, u žumancetu pronalazimo sumpor, fosfor, mangan, cink, jod, bakar, gvožđe, kolin, vitamine A, D i E, B12, B2, magnezijum, kalijum, riboflavin i niacin.

 

Izdvojićemo najbitnije i najzanimljivije činjenice vezane uz ove sastojke:

 

Počasno mesto na trpezi: 8 razloga da odmah kupite pistaće!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

- Gvožđe u jajetu ima vrlo visoku bioraspoloživost, pa se smatra da se kao i meso može primeniti kod grupa rizičnih na deficit gvožđa. Itekako važan sastojak jajeta je kolin. Kako bi naše ćelijske membrane ostale fleksibilne i vitalne, potrebna im je adekvatna snabdevanje kolinom. Kolin je zapravo ključna komponenta ćelijskih membrana i neurotransmitera koji prenose nervne impulse od jednog nervne ćelije do druge.

 

- Biotin je vitamin koji učestvuje u metabolizmu, te je zaslužan i za održavanje zdrave kose, kože i noktiju. Ovo je verovatno i jedan od razloga zašto se na kosu da bi bila bujnija, sjajnija i zdravija stavljaju različite maske koje sadrže i jaja.

 

- Aminokiseline kao što su triptopan i tirosine deluju kao antioksidansi pa stoga čisteći organizam od slobodnih radikala imaju ulogu zaštite od srčanog udara i raka. Karotenoidi kao što su lutein i zeaksantin mogu delovati u službi zdravlja očiju.

 

- Deluju preventivno na katarakte i makularne degeneracije koje deluju kao posledica starenja. U jednom jajetu nalazimo oko 200 mikrograma luteina i 200 mikrograma zeaksantina. Žumance sadrži vitamin D.

 

Švedska dijeta zaludela svet: Žene gube i do 5 kg nedeljno!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...