Bamija je u Norveškoj postala izuzetno popularna kao hrana koja može na čudesan način da poboljša zdravlje.
Vremenom se vest o ovoj biljci proširila po svetu kao i seme i danas se nalazi u svim delovima planete.
Izuzetno je popularna u Kineskoj i Karibijanskoj kuhinji, a može se dodavati u supe i čorbe, kao predjela ali i kao ukiseljena.
Zašto je kozje mleko toliko zdravo: Malo kalorija, mnogo lekovitih svojstava!
Verovatno ste čuli za bamiju i njene dobrobiti za zdravlje, ali donosimo vam još 12 pojedinosti vezanih za ovo povrće:
Zdravija koža
Bamija je puna vitamina C i pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomažu koži da zadrže kolagen, kao i da se brzo oporavlja posle povrede.
Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuvajte ih i ohladite, zaztim zgnječite u pire i stavite na lice pet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena.
Belo ili crno grožđe: Znate li koje je zdravije?
Poboljšava imunitet
Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe koji pomažu da se organizam izbori sa virusima i prehladama. Visok stepen vitamina C u bamiji bori se sa prehladama i podiže imunitet celog organizma.
Štiti bubrege
Medicinski žurnali su jedno vreme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege. U studiji koju su sproveli navodi se da "oni koji jedu bamiju svaki dan, obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju djetalne hrane."
Melem za bubrege i mokraćne kanale: Med od bundeve, najjači prirodni lek! (RECEPT)
Jača kosti
Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcijum apsorbuje, a samim tim se kosti dodatno jačaju. Bamija je puna vitamina K, pa samim tim je odlična u borbi protiv osteroporoze.
Eliminiše holesterol
Bamija je odlična kombinacija kao prilog uz meso, jer pobija loš holesterol koji se nalazi u sočnom odresku. Ona pomaže da se krv pročisti i da se eliminišu masnoće iz organizma.
Pomaže u borbi protiv kilograma
Bamija ima izuzetno malo kalorija, samo 18, i zbog toga je zahvalna hrana kada ste na dijeti. S obzirom da je puna vitamina, nezaobilazna je namirnica tokom perioda čišćenja organizma.
Otapa kamenje u bubregu i žuči: Lekoviti, a malo poznati grm!
Zbog toga što sadrži vlakna bamija pomaže kod poboljšanja probave, reguliše šećer u krvi, sprečava prve simptome astme i izuzetno je korisno povrće.
Zato, kada sledeći put odete na pijacu potražite ovo povrće i spremite je kao dodatak jelima i učinite uslugu svom organizmu.
