Svakodnevne greške

6 stvari koje vas potajno goje

Ishrana s nogu, kofeinski napici, preskakanje obroka, prevelike porcije, kao i brze dijete mogu vas i te kako sabotirati u pokušajima da smršate
Fitnes & Nutricija
20:24h Autor:
6 stvari koje vas potajno goje

Niste sigurni zbog čega vam je odeća odjednom postala uska? Izbori koje pravite u svakodnevnom životu možda utiču na debljanje, a da toga niste ni svesni ili svemu tome ne pridajete dovoljno značaja. Evo šta vas najčešće sabotira i kako da to sprečite.Moderni kofeinski napiciSva ona pića koja nisu kratka kafa. Ima ih veoma mnogo, a neki od njih su i nes kafa, frapućino i drugi napici na bazi kafe koji su aromatizovani (aroma jagode, breskve i slično). Ukoliko se odlučite za običnu, kratku kafu, bez ičega, nećete unositi dodatne kalorije. Čak iako je pijete sa mlekom i šećerom, unosićete znatno manje kalorija.

Preterivanje vikendomIstraživanja pokazuju da žene ne shvataju da vikendom jedu više, posebno subotom, kada imaju tendenciju da unose više masti. One mogu da postanu veoma brzo vidljive, naročito u predelu struka. Kako biste sprečili ovo preterivanje u danima vikenda, obratite pažnju na veličinu porcija, te se svakodnevno merite (ili samo petkom i ponedeljkom). Takođe, obratite pažnju na unos alkohola, jer on sadrži prazne kalorije i utiče na povećan unos hrane.

Ishrana s noguVećina nas sebe uhvati kako hoda i jede. Nije nam strano ni da brzo jedemo kako bismo što pre stigli da se posvetimo određenim obavezama. Ishrana s nogu, sama po sebi, predstavlja vrstu brzog konzumiranja hrane. Pitate se šta je brzo? Period kraći od 20 minuta da završite obrok. U takvim slučajevima je veoma teško odrediti kada ste zaista siti, pa često dolazi i do prejedanja. Dakle, zaustavite se, sedite i uživajte u obroku.

Brze dijeteBrze dijete sa, takozvanim, jo-jo efektom – gubljenje kilograma, njihovo vraćanje, ponovno gubljenje i tako u nedogled – veoma su rizične po zdravlje. Ako iznenada smanjite unos hrane, vaše telo će usporiti metabolizam kako bi efikasnije skladištilo energiju. Ovo je i jedan od razloga zbog kojih žene na dijeti žude za slatkišima, kao što je čokolada koja daje podstrek energetskom nivou, te zbog toga dolazi do dramatičnog usporavanje mršavljenja već nakon nekoliko dana.

Prevelike porcijeZapravo je logično: jedite manje i više ćete smršati. Istraživanja pokazuju da smo navikli da jedemo veće porcije hrane, na štetu našeg zdravlja. Da biste to sprečili, koristite manje tanjire – manje prostora na tanjiru automatski podrazumijeva kontrolu veličine porcije. Prilikom kupovine ili naručivanja hrane, birajte najmanje moguće porcije. Preskakanje obrokaPreskakanje obroka može imati negativan uticaj na metabolizam. Vaš organizam može početi skladištenje dodatnih masti zbog pretpostavke da je ovo novi način ishrane. Umesto da jedete manje u toku celog dana, unosite manje, a češće obroke koji imaju visoku hranjivu vrednost (idealno bi bilo na svaka 3 sata). Pokušajte da ne jedete posle sedam sati uveče, jer je metabolizam nakon tog perioda najsporiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs