Saveznici za očuvanje vida

5 namirnica za zdravlje očiju

Osim šargarepe i zeleno povrće, jaja, beli luk i riba mogu delovati preventivno i očuvati vaš vid
Fitnes & Nutricija
13:12h Autor:
5 namirnica za zdravlje očiju

Kako biste zadržali dobar vid, trebalo bi da se pridržavate niza saveta. Na primer, priuštite sebi kvalitetan odmor i ne preterujte sa radom za računarom ili čitanjem literature. Osim toga, na zdravlje vaših očiju mogu blagotvorno da deluju i određene namirnice.

ŠargarepaVerovatno ste kao mali, gledajući crtaće, naučili da je šargarepa namirnica broj 1, kada su u pitanju vaše oči. Ona sadrži beta karoten koji je dobar za mrežnjaču oka i štiti od oštećenja izazvanog suncem.

RibaRiba, posebno bakalar, losos i tunjevina sadrže omega 3 masne kiseline koje pomažu u zaštiti mrežnjače oka. Omega 3 masne kiseline su važne i zato što podstiču rad mozga, što indirektno vodi boljem vidu.

Zeleno povrćeSpanać, brokoli i kelj dokazano štite od gubitka vida. Obiluju vitaminima A, B12, C i kalcijumom, pa se potrudite da ovo povrće uvrstiti na dnevni jelovnik. Takođe, prilikom pripreme vodite računa da ga ne prekuvate jer tada može izgubiti deo nutritivnih sastojaka.

JajaPrvi obrok dana može da se sastoji od jaja jer ona pomažu zdravlju vaših očiju. Sadrže proteine koji su korisni za očno sočivo. Posebno je dobar žumanac, jer sprečava bolesti oka koje nastaju sa starenjem.

Beli lukPoput jaja, beli luk štiti očno sočivo, te je vaš saveznik kada su u pitanju katarakt i bolesti oka povezane sa starenjem. Ovo povrće je poznato kao super hrana – osim što čuva zdravlje očiju, doprinosi nižem holesterolu, snažnom imunitetu i boljoj cirkulaciji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs