Po jedna šolja povrća za vitkiju liniju

Sagorite više kalorija nego što unesete uz ovih 10 namirnica

Ukoliko želite da uživate u hrani, a da se pritom ne gojite, karfiol, pečurke i spanać moraju redovno da budu na vašem meniju
Fitnes & Nutricija
23:36h
Sagorite više kalorija nego što unesete uz ovih 10 namirnica

Zbog svojih hranjljivih, energetskih i lekovitih vrednosti, ovo povrće je mnogo više od ukusnih namirnica, a pogledajmo i zašto.

1. Tikvice

Ispecite ili ispržite tikvice uz malo belog luka i maslinovog ulja kako biste pripremili svoju dozu za mršaviji izgled. Čaša svežih tikvica, bogatih kalijumom i magnezijumom, sadrži oko 20 kalorija. Ovo zeleno povrće se dobro slaže sa raznim ukusima.

2. Špargle

Ovo povrće ima antigljivična svojstva, a upotrebljava se i kao lek protiv raka. Osim toga, ima i svojstvo dijuretika.

3. Paprike

Crvena i zelena paprika sadrže visok nivo vitamina C. Deluju kao antioksidans, a poboljšavaju i vašu sposobnost za apsorbovanje gvožđa. Odlično idu uz spanać i govedinu, a možete ih i sitno iseckati i ubaciti u supu ili čorbu. Ukusne su i kada se jedu sveže, bez ikakvog preliva ili namaza.

4. Boranija

Ovom povrću ne treba nikakvo ulepšavanje. Sve dok ih kuvate pravilno (Ni predugo, ni prekratko) i dok je mlada. Boranija je bogata folatima, manganom, kalijumom, kalcijumom, vitaminima K i A, beta karotenom.

5. Krastavac

Ovo povrće je bogat izvor vitamina B, a 95 odsto čini voda. U kori krastavca se nalazi najviše vitamina C. Zbog svog sastava, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i materice. Leči dijabetes, redukuje holesterol i drži pod kontrolom krvni pritisak. Preporučuje se svima koji pokušavaju da smršaju jer sadrži dosta vode u sebi i dijetalnih vlakana koji oslobađaju telo od toksina.

6. Karfiol

Zbog niskog nivoa kalorija i super hrskavosti, svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, karfiol se visoko rangira na listi povrća koje najbolje topi kilograme. U ishrani se koristi sirov, pohovan, kuvan i kao dodatak jelima. U svom sastavu sadrži veliki broj hranljivih sastojaka, među kojima su beta karoten, biljne masti, vitamine A i C, gvožđe, kalijum i kalcijum.

7. Brokoli

Ovo povrće sadrži dosta hranljivih materija, ali i lekovitih. Deluje kao antioksidans, i efikasan je u borbi mnogih bolesti. Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, brokoli se preporučuje u dijetalnoj ishrani, a pooljan je i za trudnice. Može da se jede kao salata, kuvan ili kao začin.

8. Pečurke

Pečurke su dobar antioksidans, proizvode selen, imaju malo kalorija i jačaju vaš imunološki sistem i metabolizam. Mogu da se dodaju skoro svakom jelu, a deluju i kao zamena za meso.

9. Spanać

Ovo povrće je odličan izvor vitamina i skoro svih hranljivih materija koje su vašem organizmu potrebne. Nučnici veruju da ishrana koja podrazumeva redovne količine spanaća, može da spreči skoro sve, od bolesti srca do raka debelog creva, artritisa i osteoporoze.

10. Celer

Celer poboljšava zdravlje mozga, sprečava infekcije urinarnog trakta, snižava krvni pritisak, povećava mušku plodnost i odbija komarce. Impresivno, zar ne? Ali, ono što je najinteresantnije, čini vas više seksi. Naime, prema nutricionistkinji Keri Glesman (Keri Glassman) celer ovo povrće je puno feromona (hemikalija koje popularno nazivaju "miris ljubavi"). Feromoni su odgovorni za snažnu hemijsku privlačnost koja vlada između dvoje ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs