Lek iz prirode

Lekoviti trn: Kupina za jačanje imuniteta kod dece! (RECEPT)

Kupina je billjka koja višestruko pomaže kod lečenja raka, vida, pritiska, imuniteta, pa se preporučuje korišćenje u bilo kom obliku
Fitnes & Nutricija
15:30h Autor:
Lekoviti trn: Kupina za jačanje imuniteta kod dece! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kupina, je višegodišnji grm koji može dostići visinu do 3 metra. Primena kupine u lečenju je duga dve hiljade godina. Istorija otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korenje u lečenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza.

Tokom 18. veka u Europi je bila toliko popularna za lečenje gihta da je zbog toga nazvana „giht bobica“. Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu istorijsku terapeutsku primenu.

Kupine sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.

Kruška, zaboravljeno voće puno zdravlja: Prirodni štit od dijabetesa!

Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima.

Kupine izvrsno deluju na zdravlje očiju. Prirodna je zaštita od raka pluća, creva i jednjaka. Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno delovanje i sprečavaju rast malignih stanica.

Kupinu možete koristiti u kulinarstvu, ali i kao čaj od lista ili trna same biljke.

List kupine

Čaj od lista kupine ima lekovita svojstva. Obiluje adstringentnim taninima koji deluje stezujuće i tako koriste kod proliva i dizenterije.

Toliko je delotvoran da ga je Nemačka komisija uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proliva.Koristi se i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemeroida. Oblozi od čaja koriste se za lečenje podbuhlosti lica i očiju.

Te divne maline: Sve lekovite moći crvene voćke!

Čaj od lista kupine

2 čajne kašičice suvih listova kupine prelijte sa 250 ml vrele vode i nakon 15 minuta procedite. Pijte ga ili grgljajte kod grlobolje, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afta u ustima.

Od kupine možete praviti sok, džem, čaj, pekmez, sladoled, vino, liker kao i od većine drugih vrsta voća. Plodove možete smrzavati, sušiti, kuvati i peći. Plod je najbolje koristiti u sirovom obliku, jer tako sadrži najviše nutrijenata.

Super napitak sprečava rak: Recept kineskog travara!

Vino od kupine za slabu decu i brži oporavak od bolesti:

U veću teglu stavite dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma smeđeg šećera. Sve dobro izmešajte i ostavite na toplom mestu (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smesu dobro promućkajte. Nakon 20 dana kupinovo vino procedite, ulijte u čiste boce od pola litre i začepite plutenim čepom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs