Ubice iz tanjira

7 namirnica koje izazivaju rak

Veliki je izazov zdravo se hraniti. Nekad smo primorani da, zbog obaveza i brzog načina života, konzumiramo poluprerađene proizvode ili brzu hranu
Fitnes & Nutricija
13:04h Autor:
7 namirnica koje izazivaju rak
Foto: Shutterstock

Da li znate razliku između namirnica sa malo dodatnih masti i šećera i namirnica koje sadrže opasne kancerogene supstance koji mogu izazvati dugoročnu štetu vašem zdravlju? Postoji 7 izuzetno kancerogenih namirnica koje bi trebalo da izbegavate. Mesne prerađevine Meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina ovih vrsti mesa proizvodi se sa kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum – nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju da bi izgledalo sveže. Studija koju je 2005. godine sproveo Havajski Univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka pankreasa i do 67%. Viršle, na primer, se prave od delova životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih delova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, najvjerovatnije, hranjene žitom pomešanim sa hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim materijama. Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje pokrivaju veze između ishrane i raka, Svetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebalo da prestanu da kupuju i konzumiraju mesne prerađevine do kraja života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, parizere, salame, kao i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim oblicima. Gazirana pića Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i dodataka, a nemaju hranljivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko 7 grama šećera). Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i obična gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu gleđ kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimum dva gazirana pića u toku nedelje skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

Čips

Pun je trans – masti (hidrogenizovane biljne masti), ugljenih hidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može da uzrokuje začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično prouzrokuje stvaranje kancerogenih supstanci, kao što je akrilamid (ova supstanca se nalazi i u cigaretama). Profesor sa američkog Univerziteta Klark je izavio: “Procenjujem da akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje.” Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans – masti može da sadrži akrilamid. Kokice za mikrotalasnu Prema istraživanja američkog univerziteta u Los Anđelesu, UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotu vrećice, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA), deo su klase jedinjenja koja se mogu povezati sa neplodnošću. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Većina proizvođača je obećala da će izbaciti PFOA do 2015. godine. Uzgajani losos On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa divljim lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih otrovnih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razne pesticide, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trihloretan (DDT). Ovakav losos možete konzumirati jednom u pet meseci, bez straha da se poveća rizik od raka.

Obične jabuke

Prema istraživanju američke Radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u proseku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98%. Ostale namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i narandže. Od testiranih uzoraka, više od 90% sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu da povećaju rizik od nekih vrsta raka, a neka istraživanja pokazuju da izloženost majki može da poveća rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije i hiperkinetičkog poremećaja kod dece. Dakle, perite voće i povrće, što više i što detaljnjije. Paradajz u konzervi Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonsku aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu-A je veoma raširena u celom svijetu. Iako sve konzervirane namirnice nisu zabrinjavajuće, paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu. Litar konzerviranog paradajza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola-A, a to je dovoljno visok nivo koji može da utiče na ljude, a posebno na decu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs