Uz hranu do životnog pravca

Dijeta koja će spasiti planetu: Veganstvo kao način života!

Ljudi postaju vegani iz mnoštva razloga, uključujući etičku brigu za životinje i prirodnu okolinu, kao i neke ličnije, vezane za zdravlje, duhovnost i veru, ali da li ste spremini da se odreknete proizvoda životinjskog porekla u ishrani
Fitnes & Nutricija
15:44h Autor:
Dijeta koja će spasiti planetu: Veganstvo kao način života!
Foto: Shutterstock

Biti vegan je izazov koji podrazumeva izbegavanje bilo kakve okrutnosti nad životinjama, poput iskorišćavanje njih i njihovih proizvoda za hranu, odeću i druge svrhe.

Vegani imaju način ishrane zasnovan na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Vegani i veganke ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mleko, mlečne proizvode, med niti nose stvari od krzna, vune, kostiju, kože, korala, bisera niti bilo kojih drugih materijala životinjskog porekla. Mnogi vegani takođe izbegavaju proizvode testirane na životinjama. Za razliku od vegetarijanca čija je ishrana bez ubijanja, veganska ishrana je kako bez ubijanja, tako i bez iskorištavanja životinja. Veganstvo se razlikuje od vegetarijanstva jer je svedeno u potpunosti na biljnu ishranu.

Sve više poznatih ličnosti promoviše ovakav vid ishrane prvenstveno akcenat stavljajući na manjak kilaže koji ovakva ishrana donosi.

Tako je Bijonse uz pomoć ovakve ishrane izgubila čak 29 kilograma stečenih u trudnoći. Bijonsina dijeta se zasnivala na tome što je odlučila da 22 dana prati veganski način ishrane. Odustala je od mesa i mlečnih prerađevina, a rezultat je bio gubitak težine.

Brza i zdrava Bijonse dijeta: Do savršene linije vas deli samo 22 dana!

Međutim, mnogi vegani su se uvredili ovom promocijom zdravog života smatrajući da se Bijonse ne može nazvati veganom jer je usvojila njihov način ishrane dvadesetak dana.

Kada je etika u pitanju, veganska ishrana sprečava masovni uzgoj i sistematsko klanje velikog broja životinja. Što se zdravlja tiče, važno je istaći da proizvodi od mesa, jaja i mleka sadrže visok nivo holesterola i masnoća koje uzrokuju velike štete ljudskom zdravlju. I na kraju, sa ekološkog aspekta, mesna industrija podstiče ozbiljno zagađenja vazduha, zemlje i vode, doprinosi eksploataciji i krčenju šuma i velikih zemljinih površina za uzgoj biljnih kultura namenjenih prehrani velikog broja uzgajanih životinja.

Postoje i takozvani "vegani samo po danu", koji koriste ovakav vid ishrane sve do večere a kada dođe vreme za kasni obrok oni pribegavaju mesnatim obrocima. U grupu takvih "vegana" spada i Barak Obama i Viktorija Bekam.

Najjeftiniji recept za mladoliki izgled: Besplatna 5:2 dijeta za kožu!

Vegani tvrde da veganska ishrana može u potpunosti zadovoljiti potrebe organizma, pa čak i profesionalnih sportista. To dokazuje već dugi niz godina aktivna Veganska bilderska grupa, koja opovrgava klasičan stereotip o veganima kao o mršavim i neuhranjenim ljudima.

Dnevni meni jednog vegana:

Čaša vode po ustajanju iz kreveta

Doručak: Jedna jabuka/kruška. Dve kriške integralnog hleba sa humusom

Ručak: Pirinač sa kuvanim povrćem (kineski kupus, brokoli, paprike, šargarepa) i sojinim mesom.

Užina: lubenica.

Večera: minestrone supa sa mešanom salatom.

Desert: energetska čokoladica.

Ključ veganske ishrane je da konzumirate raznovrsnu hranu. Gotovo sve namirnice ako izuzmemo alkohol, šećer i masti daju bar nešto od proteina. Veganski izvori proteina su: sočivo, naut, tofu, grašak, kikiriki puter, sojino mleko, bademi, spanać, pirinač, hleb od prekrupe, krompir, brokoli, kelj.

Mršava Amal Kluni otkrila: Ovo je dijeta za svaku ženu!

Iako je to u teoriji izvodljivo, u stvarnosti je mnogo teže živeti 100% život bez okrutnosti. Iskorištavanje životinja je prisutno u mnogim sferama, a ne samo vezano za ishranu. Mnogo je takvih primera poput gela, lepka, gume ili foto-filma koji sadrže životinjske sastojke. Na zapadu se sve češće pojavljuju etikete na pojedinim proizvodima sa natpisom "bez okrutnosti" što znači da nisu testirani na životinjama i nisu životinjskog porekla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs