Kvalitet i kvantitet

Deset razloga zašto je san važan

Svakom je potrebno 6-8 sati dobrog sna kako bi efikasno obavio sve dnevne obaveze. Danas otkrivamo zašto je važno dobro spavati i koliko kvalitetan san pomaže opštem zdravlju organizma.
Medicina
05:34h
Deset razloga zašto je san važan

Bolje pamćenje

Bez adekvatnog sna mozak teže prima nove informacije. Univerziteti Harvard i Berkli sproveli su nekoliko studija sa kojima su pronašli direktnu vezu između sna i memorije. Dokazano je da tokom sna mozak revidira informacije i pomaže da ostanu zapamćene. Takođe, sa nedostatkom sna mozak prevremeno stari, a kao posledica najpre se javlja pad memorije.

Uravnotežena težina

Univerzitet u Čikagu dokazao je da je dobar san jedan od značajnijih faktora u održavanju težine. Ukoliko ne spavate dovoljno, telo luči hormon koji stimuliše glad. Ovo je posebno važno za one koji pokušavaju da izgube kilograme, jer nedovoljno sna usporava proces mršavljenja za čak 55%.

Bolji imunitet

Imuni sistem je u direktnoj vezi sa snom. Manjak sna vas izlaže mnogobrojnim bolestima, kao što su dijabetes, srčani problemi i depresija. Studije je sproveo Arik Prater (Aric Prather), doktor nauka i profesor na tri veća univerziteta u SAD-u.

Veća izdržljivost

Tokom spavanja telo luči hormon odgovoran za rast i razvijanje mišića i kostiju, kao i za njihovo zarastanje. Dovoljna količina sna podrazumeva da će vaše telo biti spremnije na fizičke aktivnosti, koje su neophodne za zdrav organizam.

Duži život

Na Univerzitetu u Pitsburgu sprovedena je studija koja je uključivala 184 zdrave osobe, starosti od 58 do 91 godine. Najduži životni vek primećen je kod onih koji utonu u san tokom prvih pola sata i koji 80% sna provedu u, takozvanom, dubokom snu.

Bolji refleksi

Refleksi su posebno bitni ako upravljate mašinama ili ste učesnik u saobraćaju. BBC je napravio interaktivnu igricu putem koje možete isprobati svoje reflekse i time saznati da li je vaše telo odmorno. Igricu potražite ovde.

Regulacija krvnog pritiska

Samo jedan sat sna više dovoljan je da se nivo krvnog pritiska smanji. Publikacija Journal of Sleep Research pozabavila se ovim pitanjem i ustanovljeno je da ljudi sa visokim pritiskom koji spavaju više od sedam sati dnevno, na duže staze, mogu osetiti značajne promene.

Bolja koncentracija

Za bolju koncentraciju najvažnije je da između dva i četiri ujutro budete u dubokom snu, a ukoliko ste navikli da odremate učinite to između pola četiri i pola pet popodne. Nemojte dremati više od dvadeset minuta, kako ne biste zamenili dan za noć. Tih dvadesetak minuta tokom dana vratiće vam svežinu, poboljšati koncentraciju, ali neće telu dozvoliti da upadne u dubok san, koji je rezervisan za noć.

Lakše zaceljivanje rana

Tokom sna odvijaju se mnogi fiziološki procesi, a jedan od njih je i zaceljivanje tkiva. Nedostatak sna povećava uznemirenost, koje može poremetiti ove procese. Bilo da se radi o posekotini ili ozbiljnijoj povredi, dovoljno sna ubrzaće proces ozdravljenja.

Smanjeni nivo stresa

Nedostatak sna vodi do anksioznosti, koja može biti za uzrok za stres, što, opet, može dovesti do pojave insomnije. Ukoliko ste imali stresan dan, napravite kupku, zatim se namažite uljem lavande i provetrite spavaću sobu. Uvek je bolje spavati u prostoriji koja je hladnija od one koja je toplija. Nemojte gledati televizor, već probajte da se opustite, u čemu će vam miris lavande dodatno pomoći. Stres je bolest savremenog doba, te ukoliko ga ne možete izbeći, postoje načini da se izborite sa njim. Dobar san odličan je početak u borbi protiv stresa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs