Umerenost je najbitnija

Izbegnite grešku koju mnogi prave na dijeti: Može da bude fatalna!

Žaklin Henson je 2008. godine preminula u bolnici, i to od oticanja mozga, nakon što je u organizam unela previše tečnosti
Fitnes & Nutricija
01:34h Autor:
Izbegnite grešku koju mnogi prave na dijeti: Može da bude fatalna!
Foto: Thinkstock

Malo je stvari koje su zdravije i bolje za organizam od čiste vode, ali ako preterujete sa konzumiranjem "napitka života" - to može da dovede do sasvim suprotnog efekta. Naime, voda, baš kao i svaka druga supstanca na planeti, može da postane otrov ako se sa njom preteruje.

Med i voda na prazan stomak: Sve blagodeti zdravog napitka!

Povećan unost tečnosti je neophodan u letnjim mesecima, pa nikako ne smete da dozvolite da vam organizam dehidrira jer i ovo može da dovede do fatalnog ishoda, i to jako često. Međutim, ni preterivanje nije dobro. To pokazuju i mnogobrojni smrtni slučajevi do kojih je došlo usred intoksikacije vodom (da, to postoji) - jedna od njih je bila Žaklin Henson (49) koja je, pokušavajući da smrša, popila četiri litra vode za dva sata.

oticanja mozga

Međutim, čak i ako ne dođe do trovanja, preterivanje sa vodom može da dovede do drugih problema, a najčešće dovodi do toga da devojke na dijeti preskaču obroke jer su pune vode - a treba li da vas podsećamo da to nikako nije zdravo?

Narodni lek za mršavljenje i šećernu bolest: Kako da napravite sok od smreke!

Da preterivanje ni u čemu nije zdravo potvrdila je Milka Raičević, nutricionista.

"Hidratacija je neophodna za pravilno funkcionisanje organizma, a unos tečnosti treba povećati u letnjim mesecima. Međutim, to ne znači da treba da se nalivate na silu, to ne samo da nema efekta već može da bude opasno", upozorava ona.

Dva do tri litra vode je sasvim dovoljno za zdravog čoveka, a najbolje pravilo jeste da pratite svoje telo. Ako vam se pije voda - pijte je, slobodno! Međutim, ono što nikako ne bi trebalo da radite jeste da pijete čašu za čašom na silu, zato što ste čuli da je to dobro za mršavljenje.

Istina, redovan unos tečnosti jeste jedna od najbitnijih stavki prilikom zdravog gubitka kilograma, ali stručnjaci preporučuju da se voda pije postepeno, gutljaj po gutljaj, jer je tako manja vjerovatnoća da dođe do pretjerivanja.

"Kao i sa svim ostalim stvarim u životu, i sa vodom je najbitnije da se ne preteruje", zaključuje nutricionista.

Idete na spavanje gladni da biste smršali? Evo šta time radite sebi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs