Za vrele dane

Kad je vruće, rashlađuju telo: 3 domaća napitka spašavaju momentalno!

Umesto rashlađivanja pored klima uređaja i ispijanja kupovnih napitaka sa izreklamiranim efektom osveženja, probajte ovo
Fitnes & Nutricija
17:30h Autor:
Kad je vruće, rashlađuju telo: 3 domaća napitka spašavaju momentalno!
Foto: Shutterstock

Umesto rashlađivanja pored klima uređaja i ispijanja kupovnih napitaka sa izreklamiranim efektom osveženja, telo će vam biti zahvalno ukoliko ga počastite kućnim napicima.

Pogledajte recepte za 3 pića koja, ne samo da hlade telo, nego i regulišu telesnu temperaturu i čiste nakupljene toksine iz organizma.

Pravi se 5 minuta, pije 5 dana i skida 3 kilograma: Napitak koji će vas preporoditi!

1. Napitak od jogurta i vode

Kombinacija vode i jogurta poznata je pod imenom Lassi i tradicionalno je piće Indije, zahvaljujući probiotičkim bakterijama voleće ga svaki probavni sistem, a uz nekoliko sočnih komadića voća i svako telo željno osveženja.

Sastojci i priprema:

- 2 dcl jogurta

- 2 dcl vode

-1 kašičica meda ili javorovog sirupa

- ½ šolje naseckane dinje

- ½ šolje borovnica ili ribizla

Sve sastojke ubacite u blender i mešajte dok smesa ne postane kremasta. Napitak stavite u hladnjak i kada god vas obuzme val vrućine popijte nekoliko gutljaja.

Foto: Thinkstock

2. Voda sa krastavcima i mentom

Vodeći borac među povrćem protiv vrućina je krastavac, a zeleni duguljasti plod obiluje vodom koja osim što rashlađuje u telu deluje poput virtualne metle koja ispred sebe čisti toksine.

Osim što je prijatnog ukusa, listići mente aromatizovaće običnu vodu i ispustiti svojstva hlađenja kojima umiruju sve što u telu u neravnoteži.

Sastojci i priprema:

- 1 l hladne vode

- 1 sveži krastavac

- par listića sveže mente

Krastavac isecite na kolutiće i ukoliko je domaći obavezno ostavite koru, dodajte ga u vodu kao i naseckane listiće mente. Stavite dve do tri kriške krastavca i narezanu mentu u čašu vode. Ohladite u frižideru.

Moćni sagorevač masti: Napitak koji topi salo u rekordnom roku!

Foto: Shutterstock
3. Napitak od đumbira

Iako smo mišljenja kako začinski element lekovitog đumbira, pikantna ljutkasta aroma, nikako ne zvuči poželjnim na visokim temperaturama njegovo je delovanjje upravo suprotno. Naime, đumbir pomaže u regulisanju telesne temperature tela.

Sastojci i priprema:

- 1 l mineralne vode

- svježi sok limete

- 30 g narendanog đumbira

- 1/3 šolje naseckane mente

- 1 kašičica meda

Sve sastojke stavite u blender i izmešajte, ukoliko vam komadići povrća smetaju po želji napitak procedite. Stavite ga u hladnjak na hlađenje i konzumirajte kada osetite žeđ.

Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs