Poklon iz prirode

Naši stari su znali: Šaka malina svaki dan, i ne bojte se karcinoma!

Elaginska kiselina je onaj čudotvorni sastojak lekova protiv karcinoma, a u malini je ima koliko hoćete
Nutricija
23:36h Autor:
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Plod maline je poslednjih godina postao pravi hit i alternativne i zvanične medicine, ali je sve više u upotrebi i čaj od listova ove biljke. Saznajte koje sve blagodeti pruža nezamenljiva malina, piše Stvarukusa.rs.

 

Elaginska kiselina je onaj čudotvorni sastojak lekova protiv karcinoma, a u malini je ima koliko hoćete. Naučni rad srpskih istraživača objavljen u britanskom časopisu "Hemija hrane" imao je velikog odjeka u medicinskim i farmaceutskim krugovima zbog objavljivanja podataka o sprezi lečenja raka i svojstava ovog voća.

 

Zašto treba jesti jagode: Moćan lek i saveznik lepote!

 

Pored elaginske kiseline, i antocijanini i polifonoli kojih takođe ima u malini, obnavljaju ćelije oštećene rakom. U Americi, na primer, možete da kupite tabletice maline, naglo je porasla popularnost rakije malinovače, a u Španiji i Engleskoj u škole je uvedena užina sa džemom od maline.

 

Preventivno je, kažu stručnjaci, dovoljno da dnevno pojedete 130 grama maline i - ne bojte se karcinoma!

 

Zvanična i narodna medicina

 

Farmaceutske kuće još ispituju proizvodnju lekova na bazi maline. Kozmetička industrija sve češće je koristi, a u narodnoj medicini malina se koristi kao: diuretik, protiv avitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, dijareje, menstrualnih problema, nervoze, povišene temperature, dijabetesa, infekcijâ kože, upale i infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala, poremećaja u ishrani, gojaznosti… Poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, podstiče znojenje…

 

6 dana i 6 trikova da nestane salo sa stomaka: Efikasno i lako!

 

Proizvodi od maline

 

U farmaciji se od malina priprema i sirup koji pomaže kod svih bolesti pri kojima se javlja groznica. Masaža malinama povoljno deluje na kožu, što su naše bake odavno znale, a sad su počela da se proizvode i kozmetička sredstva na bazi ove čarobne voćke. Kod nas mogu da se nabave samo kupke i krema za ruke (naravno, iz uvoza), ali je pitanje da li je reč tek o mirisu maline ili su iskorišćena i njena lekovita svojstva. Paradoksalno je da Srbija, kao najveći svetski proizvođač, maline koristi samo u ishrani, pa i to nedovoljno.

 

Kralj začina: Sve lekovite moći cimeta!

 

List maline

 

Danas kupujemo indijski, gruzijski i ruski čaj, a naši stari pili su čaj od listova maline koji je savršena zamena. Problemi s menstruacijom, kao i svaki hormonski problem nekad su se lečili isključivo ovim čajem. List se u narodnoj medicini koristi i za ispiranje usne duplje kod upale sluzokože ili ždrela, a delotvoran je i protiv proliva.

 

Za razliku od ploda maline koji je dobro proučen u naučnim krugovima, list nije dovoljno hemijski ispitan, mada se u narodnoj medicini odvajkada koristi, pogotovo kod nas. Sadrži vitamine C i E, bojene materije, tanine i flavonoide. Zbog moguće nepravilne upotrebe listova ili mogućnosti alergije, trebalo bi da se pre upotrebe konsultujete s lekarom kako ne bi došlo do komplikacija.

 

Veliko otkriće: Saznajte da li imate rak debelog creva pomoću jogurta!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...