Jedite koliko želite i smršajte

Osmosatna dijeta

Možete da jedete šta god vam je po volji i da nedeljno gubite četiri kilograma u takozvanoj osmosatnoj dijeti, koju su osmislili David Zinčenko i Piter Mur
Fitnes & Nutricija
14:10h
Osmosatna dijeta
Foto: Shutterstcok

Od jednog do četiri kilograma manje nedeljno uz hranu koju volite i osmosatnu dijetu plan je za mršavljenje Davida Zinčenka i Pitera Mura, koji su predložili u svojoj knjizi Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite. Uz ovu dijetu, David obećava čitaocima da mogu izgubiti gomilu kilograma i da jedu sve što požele. Nije li ovo san svakog ljubitelja hrane?

Nema zabranjene hrane

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, ali ne dozvolite da ona bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija, ali ne preterujte s količinama. Jedini izuzetak od ovog pravila su slatki napici, budući da osmosatna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim ili bezalkoholnim) - mada to ne znači da se ne mogu piti - naravno umereno.

Zdrava logika

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovde govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene semenke, orašaste plodove i suvo voće nego slane štapiće, čips i sl.). Generalne preporuke važe i ovde - uvek je bolje jesti što prirodnije namirnice a smanjiti industrijski proizvedene. Po ovoj dijeti zaista možete da jedete šta hoćete, ali samo osam sati dnevno! Van toga nema jela! Ova, kao i slične dijete, baziraju se na teoriji da je ljudsko telo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta, to jest neunošenja hrane. Znači, postoji ciklus od osam sati kada se jede bukvalno sve, a zatim ciklus od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svakog dana.

Idealnih osam sati

Većina zagovara teoriju da je idealan period od 9 do 17 sati, mada u praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete, jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planirane dnevne kalorije! Dakle, interval se može prilagoditi vašem dnevnom rasporedu i čak može biti različit u različitim danima u toku nedelje. Dijetu treba početi s bar tri dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane, a s vremenom i povećavati do svih sedam dana.

Kada doručak kasni

Od silnih obaveza niste stigli da uhvatite vreme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rešenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vreme, krenite s vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete pre 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gorepomenutog, završite obaveze i u 10 doručkujte.

Reč nutricioniste

- Kod svih vrsta dijeta važno je da rasporedimo obroke i da znamo kalorijsku vrednost namirnica koje unosimo. Našem organizmu je potrebno dovoljno vode, od osam do deset čaša dnevno. Potreban je unos dovoljno sirove hrane, povrća od četiri do pet puta dnevno i voća dva do tri puta u toku dana. U proseku 20 godina žene potroše na dijetoterapije i konzumiranje raznih suplemenata. Kada, međutim, izgube po nekoliko kilograma, posle određenog vremena, javlja se dobro poznati jo-jo efekat i kilogrami se vraćaju. Prava dijeta je zdrav stil života kojeg bi se trebalo pridržavati tokom čitavog života. Pri tome, nije bitna samo vaga već santimetar, abdominalno masno tkivo je organ za sebe, masne naslage oko stomaka glavni su pokretači mnogih bolesti. Obim veći od 80 cm kod žena i 94 cm kod muškaraca nosi povećan rizik i nije samo estetski problem već gojaznost spada u bolesti koje se leče čitavog života - kaže Milka Raičević, nutricionista.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs